LJudi različito označavaju početak proleća. Jednima ono počinje otvaranjem bašti restorana, drugima javljanjem polenske alergije, dok se neki oslanjaju na kalendar.

Ali kada, zapravo, zaista počinje najlepše godišnje doba?

Ove godine, proleće će početi 20. marta, trajaće sve do 20. juna, kada počinje leto. U sredu tačno u četiri časa i šest minuta proleće stiže i u Beograd. Nekoliko dana kasnije počeće i letnje računanje vremena.

Dok je na severnoj hemisferi proleće, na južnoj je jesen i obrnuto, zbog toga ne postoji datum početka ovog godišnjeg doba koji bi bio univerzalan za sve delove sveta.

Prelaskom Sunca na severnu hemisferu svake godine u Srbiji počinje proleće. Sunce će tog dana izaći na istok i počeće ravnodnevnica, odnosno i dan i noć će trajati tačno 12 sati.​ Dan postepeno postaje sve duži od dana zimske kratkodnevnice 21. decembra, i nastavlja da se produžava sve do početka leta.

Postoje različiti načini računanja početka proleća, meteorološka razmatranja, astronomsko i solarno računanje.

Meteorološka razmatranja su određena merenjem prosečnih temperatura različitih godišnjih doba na mesečnom nivou, pri čemu svaka sezona traje po tri meseca. Meteorološko proleće prema tome obuhvata tri meseca, koji su u Evropi mart, april i maj, dok se u drugim delovima sveta razlikuju.

Prema astronomskom računanju proleće počinje prvim danom ravnodnevnice, dok prema solarnom računanju proleće počinje prvog februara i traje do prvog maja.

Do 2011. godine početak proleća nije imalo određeni datum, nekada je to bio 20. a nekada 21. mart. Od tada, na severnoj hemisferi proleće gotovo sigurno počinje 20. marta.

Kako je pisao BBC u Srbiji, u budućnosti je moguća promena datuma početka proleća. O tome nećemo morati uskoro da brinemo, tek od 2048. će se datum nekad padati na 19. mart, nakon čega će se ponovo smenjivati datumi.

(Alo)

BONUS VIDEO: