Људи различито означавају почетак пролећа. Једнима оно почиње отварањем башти ресторана, другима јављањем поленске алергије, док се неки ослањају на календар.

Али када, заправо, заиста почиње најлепше годишње доба?

Ове године, пролеће ће почети 20. марта, трајаће све до 20. јуна, када почиње лето. У среду тачно у четири часа и шест минута пролеће стиже и у Београд. Неколико дана касније почеће и летње рачунање времена.

Док је на северној хемисфери пролеће, на јужној је јесен и обрнуто, због тога не постоји датум почетка овог годишњег доба који би био универзалан за све делове света.

Преласком Сунца на северну хемисферу сваке године у Србији почиње пролеће. Сунце ће тог дана изаћи на исток и почеће равнодневница, односно и дан и ноћ ће трајати тачно 12 сати.​ Дан постепено постаје све дужи од дана зимске краткодневнице 21. децембра, и наставља да се продужава све до почетка лета.

Постоје различити начини рачунања почетка пролећа, метеоролошка разматрања, астрономско и соларно рачунање.

Метеоролошка разматрања су одређена мерењем просечних температура различитих годишњих доба на месечном нивоу, при чему свака сезона траје по три месеца. Метеоролошко пролеће према томе обухвата три месеца, који су у Европи март, април и мај, док се у другим деловима света разликују.

Према астрономском рачунању пролеће почиње првим даном равнодневнице, док према соларном рачунању пролеће почиње првог фебруара и траје до првог маја.

До 2011. године почетак пролећа није имало одређени датум, некада је то био 20. а некада 21. март. Од тада, на северној хемисфери пролеће готово сигурно почиње 20. марта.

Како је писао ББЦ у Србији, у будућности је могућа промена датума почетка пролећа. О томе нећемо морати ускоро да бринемо, тек од 2048. ће се датум некад падати на 19. март, након чега ће се поново смењивати датуми.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: