Inicijativa za vraćanje smrtne kazne čula se nakon ubistva dvogodišnje Danke Ilić, ali je teško da može biti realizovana jer zahteva izlazak Srbije iz Saveta Evrope, ali i promenu Ustava, zakona i državne politike.

Nakon što su počinioci priznali ubistvo devojčice, šokirana Srbija čula je poruku predsednika Aleksandra Vučića, koji je rekao da će predložiti Vladi da se ponovo uvede smrtna kazna za najteža krivična dela.

Foto: Društvene mreže

 

Inače, smrtna kazna u našoj zemlji ukinuta je 2002. godine. 

Ne postoje precizni podaci, ali se veruje da u periodu od skoro 200 godina izvršeno oko 4.500 pogubljenja za različite zločine, koji nisu nužno bila ubistva. 

Smrtnu kaznu je izvršavao osmočlani streljački vod, čiji članovi nisu znali ko od njih ispaljuje prave metke, a ko ćorke. Narodna skupština Srbije je 26. februara 2002. izmenila Krivični zakon i iz njega izbrisala smrtnu kaznu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Geografski kutak (@geokutak)

Poslednja smrtna kazna u Srbiji izvršena je 14. februara 1992. godine, kada je pogubljen Johan Drozdek.

On je osuđen na smrt 1988. zbog silovanja i ubistva šestogodišnje devojčice Ivane Salijević iz Karavukova, a streljan četiri godine kasnije u Okružnom zatvoru u Somboru.

Drozdek je zločin počinio u Karavukovu, mestu nadomak Odžaka, kako bi se osvetio Ivaninom ocu, jer mu, kako je kasnije rekao na suđenju, "nije dao bicikl". On je ipak uzeo taj bicikl i na njemu odvezao devojčicu do seoskog groblja, gde ju je prvo ubio, a potom silovao.

Komšije iz Karavukova kod Sombora su videle Johana kako na biciklu nekuda odvozi malu Ivanu.

Obećao joj je čokoladicu, ako se provoza s njim. Na osnovu tragova na velikoj cigli, nađenoj pored Ivaninog tela, utvrđeno je da je dete koje se otimalo i vrištalo, najpre usmrtio, a zatim silovao.

Foto: Vikipedija

 

Drozdek na suđenju nije poricao zločin. Tada je rekao da mu je motiv bio to što mu "DŽemo nije dao bicikl" i da u besu nije znao šta radi. Ispričao je da ga je "mala nervirala kada je počela da plače i sve glasnije moli da je vrati kući".

- Kajem se, nije trebalo da je ubijem - dodao je Drozdek koji je na kraju te 1988. godine osuđen na smrt na koju je čekao četiri godine.

Ustav Republike Srbije iz 2006. godine

Čl. 24:

LJudski život je neprikosnoven.

U Republici Srbiji nema smrtne kazne.

Smrtne kazne 1990-ih godina

Do potpunog ukidanja smrtne kazne 2002. godine je od 1992. godine izrečeno čak 19 smrtnih kazni, međutim nijedna nije izvršena.

BONUS VIDEO: