Vesna de Vinča svake godine praktikuje veoma opasan način skidanja kilograma i, kako ona kaže, čišćenje organizma od toksina. Novinarka se sada ponovo "pohvalila" da je ponovo izdržala bez hrane 42 dana, i objavila fotografiju i pokazala kako izgleda.
- Posle 42 dana gladovanja - napisala je uz fotografiju.
Vinča je tokom 1991. godine bila ratni izveštač RTS-a, a kao posledica toga poremetio joj se rad štitne žlezde zbog stresa. Putem gladovanja, izgubila je oko trinaest kilograma:
- Ujutru kada ustanem, prvo istrljam desni zeolitom, jer nam se tu skuplja najviše otrova. Nakon toga popijem jednu čašu tog minerala razmućenog u mlakoj vodi. Zatim popijem čajeve od žalfije, kantariona, nane i matičnjaka, a posle toga uzmem vodu sa limunom. U vreme ručka popijem sok koji je mešavina cvekle, šargarepe, rotkve, celera i krompira. Pred spavanje uzimam čaj od valerijane ili matičnjaka i ponovo jednu čašu zeolita. Na taj način izgubila sam 13,5 kilograma, a dobila mnogo elana i energije.
Pročitajte još
Vesna je istakla da joj dani bez hrane ne padaju teško, jer je autofagiju praktikuje već 30 godina.
- Gladovanje je najbolje upražnjavati kao preventivu. Za početnike koji žele da isprobaju ovu metodu čišćenja organizma pre poručila bih "kaskadno gladovanje”. To znači da dva dana jedeš, dva dana ne jedeš, i sve tako do pet dana - kaže De Vinča.
Jelovnik Vesne de Vinče
DORUČAK: Zeolit, čaj od žalfije u kombinaciji s čajevima od kantaiona, nane i matičnjaka
RUČAK: sok od cvekle (60%), šargarepe (20%), rotkve, celera i krompira
UŽINA: voda sa limunom
VEČERA: Čaj od valerijane i matičnjaka i zeolit
Opasno po zdravlje
Doktorka Budimirka Novaković, jedna od najpoznatijih stručnjaka kada je reč o ishrani, rekla je da Vinčin savet nije nimalo zdrav:
- Gladovanje kao način unaprđenja zdravlja nema nikakvo stručno ni naučno opravdanje. Detoksikacija je izraz koji je zvaničnoj medicini i nauci o ishrani nepoznat. Gladovanje kao način smanjenje telesne mase se ne može stručno ni naučno opravdati. Svaka osoba zahteva individualni pristup i svakoj osobi se pravi određeni plan ishrane u odnosu na uzrast, pol, zdravstveno stanje, stanje uhranjenosti i profesionalnu fizičku aktivnost - rekla je profesorka.