U toku posnih dana, ovo je poslastica koja će definitivo osvojiti mnoga srca. 

Potrebno je:

12 kora za baklavu
Za fil

300 g mlevenih oraha
150 g čokolade za kuvanje
150 g posnog mlevenog keksa
6 kašika griza
5 kašika šećera
150 ml vode
100 ml ulja

Za sirup

500 ml vode
500 g šećera
Za premazivanje

50 ml ulja
50 ml vode

Priprema sirupa

 

Potrebno je da se šećer i voda malo zgusnu posle ključanja: 

Foto: A. Stanković

 

Spremanje fila. 

Za početask potrebno je da zagrejete rernu na 220 stepeni. U jednoj posebnoj činiji pomešajte orahe, rendanu čokoladu za kuvanje, keks, griz, šećer, dodajte ulje i vodu i izmešajte da dobijete čvrstu smesu. Za premazivanje kora je potrebno da pomešate vodu i ulje. Potrebno je da tom mešavinom premažete prvu koru, stavite drugu, premažite i po ivici rasporedite 1/6 smese za fil, pa urolajte. Uradite to sa svim korama. Dobićete 6 rolnica. Poređajte ih u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok baklava ne dobije zlatnosmeđu boju. Potrebno je da vruću baklavu prelijete sokom. Ostavite da se ohladi. Prijatno!

(Trpeza)

BONUS VIDEO: