Veruje se da je to najveća preistorijska zmija iz porodice madtsoiidae ikada zabeležena. Primerak Vasuki indicus datira iz razdoblja od pre 47 miliona godina i gotovo je dvostruko veća od prosečne veličine sličnih zmija, poput pitona.

Istraživači sa Indijskog instituta za tehnologiju Rurki otkrili su "izvrsno očuvane pršljenove" zmije, a otkriće je objavljeno u časopisu Scientific Reports. Pronašli su 27 pršljenova i analizirali svaki kako bi primerak identifikovali kao izumrlu vrstu Vasuki indicus.

Istraživači su ga nazvali Vasuki, što dolazi iz poznatog hinduističkog mita o zmiji Vasuki, koja se omotala oko vrata boga Šive, vrhovnog božanstva u hinduističkoj tradiciji šivaizma.

Zmija se verovatno sporo kretala i bila prevelika da bi mogla da traži hranu, pa je verovatnije da je to bio grabljivac koji je lovio iz zasede i davio svoj plen poput pitona.

Pronađeni primerak je bio potpuno odrastao i imao je široko, cilindrično telo, a mogao je biti težak skoro 1.000 kilograma.

Jedina druga zmija slične dužine je izumrla Titanoboa, za koju se veruje da je najveća zmija na svetu, dugačka takođe oko 15 metara.

Porodica zmija madtsoiidae postojala je oko 100 miliona godina u Africi, Evropi i Indiji. No ova zmija je živela u današnjoj Indiji i pre otprilike 56 do 34 miliona godina.

BONUS VIDEO: