Kiša koja je prethodnih dana zahvatila Srbiju, bila je pravo "blago sa neba", ističe on, i dodaje da nas nakon kratkog perioda lepog vremena, ponovo očekuje pad temperature i padavine.

- Za Vaskrs nas očekuje sunčano i toplo vreme sa porastom temperature. One će maksimalne ići između 20 i 25 stepeni, s tim da bi se takvo vreme zadržalo i 6. maja, u ponedeljak na drugi dan Vaskrsa - najavljuje Todorović.

Kako prognozira i RHMZ, od nedelje do utorka, za vreme dva velika praznika Vaskrsa i Đurđevdana, čeka nas toplije vreme sa suvim intervalima i sunčanim periodima. Kiša ili pljuskovi biće ređi tada, a temperatura će biti u porastu.

Vetar će biti slab i umeren južnih pravaca. Najniža temperatura od 7 do 13, a najviša od 24 do 27 stepeni.

Prema najavi Todorovića, nakon prijatnih prazničnih dana, sledi nestabilno vreme, koje će biti propraćeno vremenskim nepogodama.

- Sledeći nagoveštaj kiše, pljuskova, pa i grmljavine imaćemo već u utorak. To znači da ćemo u drugom delu sedmice - sreda, četvrtak i petak, imati pad temperature sa više kiše. Zatim već od 10. i 11. maja možemo očekivati ponovni porast temperature na neke vrednosti od 25, pa čak do 27 stepeni. To je sve tipično majsko vreme - kaže Todorović.

Nestabilno vreme produžiće se na ceo maj, najavljuje on.

- Izašli smo iz tog perioda višemesečnog natprosečno toplog vremena, pa bi u maju temperature bila bliža prosečnim vrednostima sa daleko manje odstupanja u odnosu na prethodne mesece. Ne očekujemo one letnje temperature koje su obeležile april. Eventualno bi u maju, u drugoj polovini moglo da bude dva tri dana sa temperaturom do 30 stepeni - kaže Todorović.

Na sajtu RHMZ stoji upozorenje da će od utorka biti upaljen žuti meteoalarm na području cele Srbije.

Ponavlja se ekstremno toplo i sušno leto?

Ističe da je, po analogiji sa prethodnim vremenom i ranijim letima, postoji mogućnost da se ponove ekstremno topla i sušna leta.

- Pošto smo imali smenjivanje toplo-hladno vreme u proteklom periodu, narednih mesec, dva, tj. veći deo leta, smanjila bi se ta ekstremnost na više, pa bi temperature bile bliže prosečnim vrednostima. Biće tu i letnjih vrućina sa temperaturama preko 30 stepeni, nekada i do 35 - najavio je Nedeljko Todorović za "Prva TV".