Киша која је претходних дана захватила Србију, била је право "благо са неба", истиче он, и додаје да нас након кратког периода лепог времена, поново очекује пад температуре и падавине.

- За Васкрс нас очекује сунчано и топло време са порастом температуре. Оне ће максималне ићи између 20 и 25 степени, с тим да би се такво време задржало и 6. маја, у понедељак на други дан Васкрса - најављује Тодоровић.

Како прогнозира и РХМЗ, од недеље до уторка, за време два велика празника Васкрса и Ђурђевдана, чека нас топлије време са сувим интервалима и сунчаним периодима. Киша или пљускови биће ређи тада, а температура ће бити у порасту.

Ветар ће бити слаб и умерен јужних праваца. Најнижа температура од 7 до 13, а највиша од 24 до 27 степени.

Према најави Тодоровића, након пријатних празничних дана, следи нестабилно време, које ће бити пропраћено временским непогодама.

- Следећи наговештај кише, пљускова, па и грмљавине имаћемо већ у уторак. То значи да ћемо у другом делу седмице - среда, четвртак и петак, имати пад температуре са више кише. Затим већ од 10. и 11. маја можемо очекивати поновни пораст температуре на неке вредности од 25, па чак до 27 степени. То је све типично мајско време - каже Тодоровић.

Нестабилно време продужиће се на цео мај, најављује он.

- Изашли смо из тог периода вишемесечног натпросечно топлог времена, па би у мају температуре била ближа просечним вредностима са далеко мање одступања у односу на претходне месеце. Не очекујемо оне летње температуре које су обележиле април. Евентуално би у мају, у другој половини могло да буде два три дана са температуром до 30 степени - каже Тодоровић.

На сајту РХМЗ стоји упозорење да ће од уторка бити упаљен жути метеоаларм на подручју целе Србије.

Понавља се екстремно топло и сушно лето?

Истиче да је, по аналогији са претходним временом и ранијим летима, постоји могућност да се понове екстремно топла и сушна лета.

- Пошто смо имали смењивање топло-хладно време у протеклом периоду, наредних месец, два, тј. већи део лета, смањила би се та екстремност на више, па би температуре биле ближе просечним вредностима. Биће ту и летњих врућина са температурама преко 30 степени, некада и до 35 - најавио је Недељко Тодоровић за "Прва ТВ".