Danas će pola vernika ći u goste, pola će slaviti Đurđevdan o kom je napisana istoimena pesma koju je pre tri decenije obradio kantautor Goran Bregović.

Pesma "Đurđevdan" danas je vezana za veselja. Slušamo je na svadbama, krštenjima, velikim i malim maturama, a njen pravi nastanak ledi krv u žilama. 

Srpskom narodu će zauvek ostati u sećanju Đurđevdan iz 1942. godine. To jutro bilo je pogubno za sarajevske Srbe koji su bili zatočeni u logorima i zatvorima u tom gradu.

Foto: ATA images

 

Profesor doktor istorije umetnosti Žarko Vidović, jedini preživeli svedok ovog tragičnog događaja, ispričao je za medije ova pesma nastala je u "vozu smrti" koji je putovao iz Sarajeva za Jasenovac.

Profesor je ispričao dfda su zatočenici bili bez vode i hrane, a neke je počela da hvata strag i panika zbog neizvestosti. 

Jedan od njih, za koga se tvrdi da je bio član sarajevskog kulturno-umetničkog društva "Sloga", u sopstvenom grču i nemoći, iz ponosa i prkosa, prvi put je zapevao:

- Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni, Đurđevdan je!

Foto: SPC

 

Međutim, pesma se nije dopala ustašama, pa su zatvorili prozore na vagonima. Velik deo njih je izdahnuo u tom vozu, dok su preživeli provodili dane u Jasenovcu. 

Pesma je postala simbol bola i očaja, ali i ponosa i prkosa sarajevskih Srba koji su vozovima smrti na Đurđevdan 1942. godine transportovani za Jasenovac, odakle se vratio tek svaki deseti Srbin od njih 3.000 koliko ih je odvedeno tog 6. maja iz Sarajeva za Jasenovac.

(Kurir)

BONUS VIDEO: