Shigeaki Hinohara preminuo je 18. maja 2017, u 105. godini, a u nasleđe čitavom svetu ostavio je vrlo vredna saznanja o nedokučivoj tajni dugog življenja.

FOTO: Profimedia

 

Hinohara je pomogao i u uspostavljanju medicinskih pravila, zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovječnijih naroda na svetu. Gotovo do smrti, doktor Hinohara je radio u bolnici, lečio pacijente i predavao studentima na fakultetima.

Ovo su njegovih deset zlatnih saveta o postizanju dugog, zdravog i kvalitetnog života.

1. Energija dolazi iz toga što se osećamo dobro, a ne iz zdrave ishrane i puno spavanja.

- Svi se sećamo kako smo kao deca, zabavljajući se, često zaboravljali da jedemo ili spavamo. Verujem da možemo da zadržimo taj stav i kao odrasle osobe. Najbolje je ne umarati telo s previše pravila, kao što su ručak i spavanje, objašnjava dr Hinohara.

2. Čuvajte se debljine!

Doktor Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju višak kilograma, pa zato treba paziti na svoju težinu i fizičku kondiciju. Ne treba se opterećivati ishranom, ali ipak treba voditi računa da se ne prejedamo.

On je, na primer, za doručak pio kafu, čašu mleka i sok od naranže sa kašikicom maslinovog ulja. Verovao je da je ovo ulje odlično za krv i kožu.

FOTO: Profimedia

 

3. Planirajte unapred!

Hinohara je uvek imao pun raspored za godinu unapred, a čak je planirao još više u budućnost. Tako se, kako je rekao – jako radovao Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Na žalost, nije ih doživeo, ali njegov stav prema životu i planovima govori koliki je bio optimista, što je isto vrlo važna stavka za dugovečnost.

4. Ne morate otići u penziju ako ne želite

- Posle 65. godine počeo sam da volontiram. Predajem i obilazim pacijente, čak i po 18 sati na dan i uživam u svakom minutu svog posla, govorio je Hinohara. Ukoliko čovek želi još da radi – neka radi. Ukoliko ne želi, neka ide u penziju i posveti se onome što želi da radi.

5. Delite znanje i veštine s drugima

Hinohara je godišnje održavao oko 150 predavanja. Predavao je svima – od dece u školi do ozbiljnih poduzetnika i doktora. Uvek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu trajala ponekad i po 90 minuta. Imao je običaj da kaže da ga stajanje čini snažnijim.

6. Nemojte verovati svemu što kaže doktor

Dr Hinohara je smatrao da doktori ne mogu da izleče svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da, kada im doktor prepiše terapiju ili neki pregled, da ga pitaju da li bi to isto preporučio svojim bližnjima. Ukoliko bi odgovor bio negativan, zašto se izlagati bespotrebnom stresu i patnji? Verovao je da životinje i muzika imaju veliki uticaj u ozdravljenju, puno veći nego što to misli medicina.

7. Uvek koristite stepenice i sami nosite prtljag

Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na lift. Uvek i svuda idite stepenicama i trudite se da nosite svoj prtljag sa sobom. Hinohara je celog života išao stepenicama i uvek po jednu preskakao. Stepenice i hodanje su svakodnevna vežba za vaše srce i telo.

Foto: Profimedia

 

8. Nadahnjujte se svaki dan, pronađite inspiraciju

Čitajte, pronađite u književnosti pisce koji vas nadahnjuju. Tako je radio i Hinohara. Za njega je najinspirativnija bila pesma Roberta Browninga – Abt Vogler. Ne morate se zadržati samo na književnosti. Slušajte muziku, uživajte u likovnoj umetnosti, šetajte u prirodi…

9. Bol je misteriozna

Najučinkovitiji način za prevlađivanje bola je kroz zabavu. Kada se dete udari, objasnio je Hinohara, plakaće sve dok mu pažnju ne okupira nešto drugo. Tada će zaboraviti na bol. Tako treba da rade i odrasli ljudi. Bol treba utopiti u zabavi! Smatrao je da bi u bolnice trebalo dovesti terapijske pse i ostale životinje, kao i muziku koja će pomoći pacijentima da se nose s bolom.

10. Ne gomilajte materijalne stvari

- Ne trošite život na gomilanje materijalnog, jer ionako ništa nećete poneti sa sobom kada umrete -  jednostavan je bio Hinohara u poslednjem od deset zlatnih principa dugovečnosti

Direktno