- Da li je moguće posmatrati šta Izrael mesecima radi narodu Gaze i videti da je legitimno da Izrael bombarduje bolnice, ubija decu, tlači civile i osuđuje nevine ljude na glad, žeđ i nedostatak lekova pod raznim izgovorima? Šta je Hitler radio u prošlosti? On je tlačio i ubijao ljude u koncentracionim logorima - rekao je Erdogan u intervjuu grčkom listu "Katimerini", prenela je Anadolija.

On se zapitao zar Gaza nije pretvorena u zatvor na otvorenom, ne samo posle 7. oktobra, već i godinama pre toga?

- Zar tamošnji ljudi nisu godinama bili osuđeni na ograničena sredstva, skoro kao u koncentracionom logoru? Ko je odgovoran za najbrutalnija i najsistematičnija masovna ubistva u Gazi nakon 7. oktobra? - postavio je Erdogan pitanje.

Prema Erdoganovim rečima, Netanijahu je dostigao nivo koji bi Hitlera učinio ljubomornim na njegove genocidne metode.

Foto: Profimedia

 

- Govorimo o Izraelu koji gađa kola hitne pomoći, pogađa tačke distribucije hrane i otvara vatru na konvoje pomoći - rekao je on.

Predsednik Turske je rekao da su povređena prava i slobode naroda Gaze, posebno njihovo pravo na život.

- Mi branimo njihova prava. Mi branimo mir. Izrael, s druge strane, nastavlja da nepromišljeno krši rezolucije UN, međunarodno pravo i ljudska prava - naglasio je on.

Erdogan je kazao da palestinski otpor ne bi bio potreban da je postojala "suverena, nezavisna, geografski integrisana država Palestina, unutar granica iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom".

- Hamas je, takođe, saopštio da će, ako se to dogodi, raspustiti svoje naoružano krilo i nastaviti da deluje kao politička partija. Rešenje zasnovano na dve države je efikasan način da se obezbedi trajni i održivi mir - istakao je Erdogan i dodao da je palestinska grupa pristala na sporazum o prekidu vatre, ali Izrael "ne želi" primirje jer želi da "okupira celu Gazu".

BONUS VIDEO: