- Да ли је могуће посматрати шта Израел месецима ради народу Газе и видети да је легитимно да Израел бомбардује болнице, убија децу, тлачи цивиле и осуђује невине људе на глад, жеђ и недостатак лекова под разним изговорима? Шта је Хитлер радио у прошлости? Он је тлачио и убијао људе у концентрационим логорима - рекао је Ердоган у интервјуу грчком листу "Катимерини", пренела је Анадолија.

Он се запитао зар Газа није претворена у затвор на отвореном, не само после 7. октобра, већ и годинама пре тога?

- Зар тамошњи људи нису годинама били осуђени на ограничена средства, скоро као у концентрационом логору? Ко је одговоран за најбруталнија и најсистематичнија масовна убиства у Гази након 7. октобра? - поставио је Ердоган питање.

Према Ердогановим речима, Нетанијаху је достигао ниво који би Хитлера учинио љубоморним на његове геноцидне методе.

Фото: Профимедиа

 

- Говоримо о Израелу који гађа кола хитне помоћи, погађа тачке дистрибуције хране и отвара ватру на конвоје помоћи - рекао је он.

Председник Турске је рекао да су повређена права и слободе народа Газе, посебно њихово право на живот.

- Ми бранимо њихова права. Ми бранимо мир. Израел, с друге стране, наставља да непромишљено крши резолуције УН, међународно право и људска права - нагласио је он.

Ердоган је казао да палестински отпор не би био потребан да је постојала "суверена, независна, географски интегрисана држава Палестина, унутар граница из 1967. године, са источним Јерусалимом као главним градом".

- Хамас је, такође, саопштио да ће, ако се то догоди, распустити своје наоружано крило и наставити да делује као политичка партија. Решење засновано на две државе је ефикасан начин да се обезбеди трајни и одрживи мир - истакао је Ердоган и додао да је палестинска група пристала на споразум о прекиду ватре, али Израел "не жели" примирје јер жели да "окупира целу Газу".

БОНУС ВИДЕО: