Мишустин, који је на функцији вршиоца дужности премијера, захвалио је посланицима на томе што су одобрили његову кандидатуру, коју је претходно предложио председник Русије Владимир Путин.

За ову одлуку гласало је 375 посланика, а 57 је било уздржано. Нико није гласао против.

Раније током дана, подсетимо, Мишустин се састао и са председником Русије Владимиром Путином, који је истакао да сматра да би Мишустин требало да поново постане премијер, будући да је влада, са њим на челу, успела да постигне велике резултате и то у тешким временима.

Председник Думе Вјачеслав Володин поручио је да ће се 13. маја бирати заменици премијера, а да ће се 14. маја размотрити кандидатуре министара.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Ово ће бити први пут у историји модерне Русије да ће Државна дума учествовати у формирању састава Владе – одобриће председника владе, његове заменике и савезне министре.

Подсетимо, одмах након инаугурације председника Руске Федерације 7. маја, кабинет министара под руководством Мишустина поднео је оставку новом шефу државе. Таква процедура предвиђена је законом, а премијер и министри настављају да врше своје старе функције док не буде била одабрана нова влада, преноси "РТ".

Ко је Михаил Мишустин - биографија

Михаил Владимирович Мишустин рођен је 3. марта 1966. године у руској престоници Москви.

Дипломирао је на московском универзитету за машинство, где је завршио и постдипломске студије.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Године 1998. придружио се државној служби као помоћник за информационе системе рачуноводства и контроле пореских плаћања при Федералној пореској служби.

Након тога радио је као заменик министра Руске Федерације за порезе и намете, био је на месту шефа Савезне агенције за катастар и некретнине при Министарству економског развоја, шефа Савезне агенције за управљање посебним економским зонама.

Аутор је три књиге о пореској администрацији и 40 научних текстова.

Фото: Танјуг/АП

 

 

По занимању је економиста и био је на челу Федералне службе за порезе од 2010. године. На функцији премијера Русије се налази од 16. јануара 2020. године, а предложио га је председник Владимир Путин.

Ожењен је Владленом Мишустином, имају тројицу синова.

Пре него што је постао премијер, Мишустин је био непознат широј јавности иако је направио значајне резултате као шеф пореске службе - за деценију колико је провео на том радном месту, спроведена је технолошка модернизација, док се прилив у буџет утростручио. Спречио је пореске преваре због којих је држава губила 16 милијарди долара годишње.

Фото: Танјуг/АП

 

 

С председником Путином дели љубав према хокеју. Члан је Ноћне хокејашке лиге, аматерске организације основане на Путинову иницијативу 2011. и члан надзорног одбора хокејашког клуба ЦСКА.

Руско издање магазина „Форбс” 2015. рангирало га је као 54. најбоље плаћеног државног службеника с годишњом платом од око 181 милион рубаља (2,7 милиона евра). Његова супруга је у истом периоду пријавила 47,7 милиона рубаља (700.000 евра).

Последњи доступни подаци о приходима за 2018. показују да је зарађивао 18 милиона рубаља, односно око 260.000 евра.

Процедура именовања премијера

Према Уставу Русије (чланови 83 и 111), председник именује шефа Кабинета министара након што његову кандидатуру одобри Државна дума.

Председник мора да предложи кандидата за место премијера најкасније две недеље након што преузме дужност или после оставке владе.

Фото: Профимедиа

 

 

Државна дума има недељу дана да размотри предложену кандидатуру. Посланици могу или да одобре или одбаце кандидата којег је предложио председник.

У другом случају, председник може да предложи новог кандидата или да поново предложи истог. Ако Дума три пута одбије кандидате које је предложио председник, овај други може сам да именује премијера.

БОНУС ВИДЕО: