Hosein Amir Abdolahijan rođen je 1964. godine u Damganu. Na Univerzitetu u Teheranu diplomirao je diplomatske odnose, gde je kasnije stekao i master i doktorsku diplomu iz iste oblasti.

U iranskoj administraciji obavljao je brojne funkcije. Pre imenovanja za šefa diplomatije, bio je specijalni asistent predsednika iranskog parlamenta za međunarodna pitanja i generalni direktor Islamske savetodavne skupštine za međunarodna pitanja.

Bio je i na važnim funkcijama u organizacijama za podršku Palestini, a podržavao je i Pokret otpora koji je povezan sa Hezbolahom.

Od 2007. do 2010. bio je ambasador Irana u Bahreinu za vreme mandata Mahmuda Ahmadinedžada.

Za zamenika šefa diplomatije za arapska i afrička pitanja imenovan je 2011. godine, a na toj funkciji se zadržao do 2016.

Bio je u bliskim odnosima sa Kasemom Solejmanijem, jednim od najuticajnijih iranskih generala koji je početkom 2020. godine ubijen u napadu američkih dronova na Bagdad.

Foto: Tanjug/AP

 

Za ministra spoljnih poslova izabran je 2021. godine. Održao je pet rundi dijaloga sa Saudijskom Arabijom s kojom je Iran prekinuo diplomatske veze 2016. godine.

Nakon dugih razgovora obe strane su navele da su otvorene za više dijaloga.

Poseta Beogradu

U poseti Beogradu bio je u decembru 2022. godine i tada se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali i sa tadašnjom premijerkom Anom Brnabić i tadašnjim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Tom prilikom je istakao kako Srbija i Iran imaju dobru bilateralnu, političku, ali i saradnju na polju parlamentarnih odnosa i naglasio da Iran podržava poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, zbog čega insistira na očuvanju tog integriteta i nacionalnih interesa Srbije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Posetu Beogradu obavljao je tokom protesta u Iranu. U intervjuu koji je tada dao za RTS naveo je da iranska vlada razmatra zahteve sa tih protesta, ali da su se strani faktori umešali u pokušaju da miroljubive zahteve pretvore u nemire i terorističke akcije.

Hosein Amir Abdolahijan je bio oženjen i imao je sina i ćerku.

(RTS)

BONUS VIDEO: