Rođen 1960. godine u Mašhadu, Ebrahim Raisi je odrastao u svešteničkoj porodici i stekao je versko obrazovanje u mladosti. Sa 15 godina je započeo studije bogoslovije u Komu, učeći kod cenjenih naučnika, uključujući iranskog lidera Sajeda Alija Hamneija.

Slično iranskom lideru Sajedu Aliju Hamneiju, Raisi nosi crni turban, koji simbolizuje njegovu lozu Sajeda, potomka islamskog proroka Muhameda. Često se navodi kao verovatni naslednik Sajeda Hamneija.

Neposredno pre Islamske revolucije 1979. godine, tokom perioda nezadovoljstva pod Mohamedom Rezom Šahom Pahlavijem, koji je podržavao Zapad, veruje se da je Raisi učestvovao u događajima koji su doveli do Šahovog izgnanstva i uspostavljanja Islamske Republike pod Iranski lider Sajed Ruholah Homeini.

Kasnije je pohađao Univerzitet Šahid Motahari u Teheranu, gde je dobio doktorat iz islamske jurisprudencije i prava. Nakon revolucije, Raisi je započeo svoju pravnu karijeru u kancelariji tužioca u Masjed Soleiman, kasnije stekao iskustvo kao tužilac u različitim jurisdikcijama. Do 1985. godine popeo se do mesta zamenika tužioca Teherana.

Foto: Profimedia

 

Raisi je 2019. godine postao prvi iranski predsednik koji se suočio sa sankcijama SAD zbog navodnog saučesništva u „ozbiljnim kršenjima ljudskih prava“ – optužbe koje su iranske vlasti odbacile kao ništavne.

Popevši se u iransko pravosuđe nakon što je Said Khamenei preuzeo vrhovno rukovodstvo 1989. godine, Raisi je imao uzastopne uloge, uključujući tužioca Teherana, šefa Organizacije za opštu inspekciju i zamenika glavnog sudije deceniju do 2014. godine. Bio je i zamenik glavnog sudije, izabran je u Skupštinu eksperata iz Južnog Horasana, odgovornu za izbor iranskog lidera. Raisi je bio iranski državni tužilac do 2016. godine, kada ga je Said Khamenei imenovao za čuvara Astan-e Kuds Razavija, upravljajući svetilištem imama Reze i srodnim organizacijama.

U 2017, Raisi se prvi put kandidovao za predsednika, pojavivši se kao glavni kandidat bivšeg predsednika Hasana Rohanija. Uprkos porazu od Rohanija, Raisi je dobio skoro 16 miliona glasova, što predstavlja 38% biračkog tela na izborima sa velikom izlaznošću.

Foto: Tanjug/AP

 

Podsetimo, iranska državna novinska agencija IRINN javila je da u padu helikoptera predsednika Ebrahima Raisija nisu pronađeni preživeli.

Helikopter sa iranskim predsednikom Ibrahimom Raisijem srušio se na severozapadu zemlje, javila je državna televizija Press TV juče, 19. maja u ranim poslepodnevnim satima.

 

- Helikopter sa predsednikom Raisijem doživeo je nesreću na severozapadu Irana - navodi se u publikaciji na Telegram kanalu.

Kako je jutros javila iranska novinska agencija Mehr, iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan poginuli su kada se njihov helikopter srušio dok je prelazio iznad planinskog terena u jakoj magli.

Foto: Tanjug/AP

 

To je i za Rojters jutros potvrdio neimenovani iranski zvaničnik, a istu informaciju prenelo je nekoliko iranskih agencija, piše Al DŽazira.

Spasioci su, inače, stigli do mesta pada helikoptera, javlila je ranije iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim.

Najmanje 73 spasilačka tima nalaze se u zoni pada helikoptera, rekao je šef iranskog Crvenog polumeseca, preneo je Tasnim.

- Situacija nije dobra - rekao je zvaničnik iranskim državnim vestima IRNA.

Veruje se da je iranski predsednik Ebrahim Raisi mrtav nakon što su iranske agencije izvestile da na mestu pada helikoptera sa liderom, ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirom Abdolahijanom i još sedam osoba, nisu pronađeni "preživeli".

BONUS VIDEO: SLOVAČKI PREMIJER PREDVIĐA SOPSTVENI ATENTAT - Ova frustracija će dovesti do ubistva