Рођен 1960. године у Машхаду, Ебрахим Раиси је одрастао у свештеничкој породици и стекао је верско образовање у младости. Са 15 година је започео студије богословије у Кому, учећи код цењених научника, укључујући иранског лидера Саједа Алија Хамнеија.

Слично иранском лидеру Саједу Алију Хамнеију, Раиси носи црни турбан, који симболизује његову лозу Саједа, потомка исламског пророка Мухамеда. Често се наводи као вероватни наследник Саједа Хамнеија.

Непосредно пре Исламске револуције 1979. године, током периода незадовољства под Мохамедом Резом Шахом Пахлавијем, који је подржавао Запад, верује се да је Раиси учествовао у догађајима који су довели до Шаховог изгнанства и успостављања Исламске Републике под Ирански лидер Сајед Рухолах Хомеини.

Касније је похађао Универзитет Шахид Мотахари у Техерану, где је добио докторат из исламске јуриспруденције и права. Након револуције, Раиси је започео своју правну каријеру у канцеларији тужиоца у Масјед Солеиман, касније стекао искуство као тужилац у различитим јурисдикцијама. До 1985. године попео се до места заменика тужиоца Техерана.

Фото: Профимедиа

 

Раиси је 2019. године постао први ирански председник који се суочио са санкцијама САД због наводног саучесништва у „озбиљним кршењима људских права“ – оптужбе које су иранске власти одбациле као ништавне.

Попевши се у иранско правосуђе након што је Саид Кхаменеи преузео врховно руководство 1989. године, Раиси је имао узастопне улоге, укључујући тужиоца Техерана, шефа Организације за општу инспекцију и заменика главног судије деценију до 2014. године. Био је и заменик главног судије, изабран је у Скупштину експерата из Јужног Хорасана, одговорну за избор иранског лидера. Раиси је био ирански државни тужилац до 2016. године, када га је Саид Кхаменеи именовао за чувара Астан-е Кудс Разавија, управљајући светилиштем имама Резе и сродним организацијама.

У 2017, Раиси се први пут кандидовао за председника, појавивши се као главни кандидат бившег председника Хасана Роханија. Упркос поразу од Роханија, Раиси је добио скоро 16 милиона гласова, што представља 38% бирачког тела на изборима са великом излазношћу.

Фото: Танјуг/АП

 

Подсетимо, иранска државна новинска агенција ИРИНН јавила је да у паду хеликоптера председника Ебрахима Раисија нису пронађени преживели.

Хеликоптер са иранским председником Ибрахимом Раисијем срушио се на северозападу земље, јавила је државна телевизија Пресс ТВ јуче, 19. маја у раним послеподневним сатима.

 

- Хеликоптер са председником Раисијем доживео је несрећу на северозападу Ирана - наводи се у публикацији на Телеграм каналу.

Како је јутрос јавила иранска новинска агенција Мехр, ирански председник Ебрахим Раиси и министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан погинули су када се њихов хеликоптер срушио док је прелазио изнад планинског терена у јакој магли.

Фото: Танјуг/АП

 

То је и за Ројтерс јутрос потврдио неименовани ирански званичник, а исту информацију пренело је неколико иранских агенција, пише Ал Џазира.

Спасиоци су, иначе, стигли до места пада хеликоптера, јавлила је раније иранска полузванична новинска агенција Тасним.

Најмање 73 спасилачка тима налазе се у зони пада хеликоптера, рекао је шеф иранског Црвеног полумесеца, пренео је Тасним.

- Ситуација није добра - рекао је званичник иранским државним вестима ИРНА.

Верује се да је ирански председник Ебрахим Раиси мртав након што су иранске агенције известиле да на месту пада хеликоптера са лидером, министром спољних послова Хосеином Амиром Абдолахијаном и још седам особа, нису пронађени "преживели".

БОНУС ВИДЕО: СЛОВАЧКИ ПРЕМИЈЕР ПРЕДВИЂА СОПСТВЕНИ АТЕНТАТ - Ова фрустрација ће довести до убиства