Svoju suprugu slovakinju Martinu, uspešnu triatlonkinju upoznao je 2017. godine i zaprosio je tri godine kasnije, na samom cilju jedne trke.

Već tada Jan je počeo da razvijasimptome ALS-a, međutim uprkos tome on i Martina su se venčali 2021. Nešto kasnije iste godine je počeo da ima problema sa rukama, posebno sa hvatom. Od Božića 2017. znali smo da je ALS, dijagnoza nam je potvrđena u martu 2018. u Pragu.

 

 

- To što sam se udala za njega nije bila žrtva, već prirodan iskorak iz ljubavi. Volim ga, rekla je Martina za medije.

NJegova bolest se pogoršala, pa je prošlog leta rešio da sa ovog sveta ode uz pomoć medicinski potpomognute eutanazije. Martina je za njega prikupila potrebne dokumente u Švajcarskoj, gde je ova procedura legalna.

 

 

- Bilo je strašno. Odjednom momak od 90 kilograma, sportista, trener, nekontrolisano se sapliće po betonu, razbija glavu... Onda je počeo da pada niz stepenice. Suočila sam se sa stvarnošću i morala sam da prihvatim da se neće izlečiti. Jan je trebalo da krene 17. aprila ujutru ka Švajcarskoj. Nije želeo da umre u leto, kada je svet veseo, šaren, lep. Bilo bi mu teže da ode. Hteo je zimske mesece, ali poslednji mogući datum je bio april. U isto vreme, on je želeo da vidi svoje omiljene stvari po poslednji put, na primer MMA mečeve, od 13. aprila, prisetila se Martina.

Kako kaže, tokom planiranja počeo je da se oprašta sa svima, a onda su saznali da je Martina u drugom stanju.

- Bilo je emocija poslednjih dana, moj Honza se oprostio sa svima. Proverila sam rezervaciju u hotelu u Švajcarskoj, razgovarala sa klinikom, da li su sva dokumenta tu. Ali dobila sam telefonski poziv i saznala da sam posle godina pokušaja trudna. Bio je to lud trenutak i briznula sam u plač, opisala je Martina.

 

 

Dugo je razmišljala da li da mu to saopšti ili ne. Ipak, donela je odluku da to učini. Jan je isprva želeo da nastavimo po planu, ali je ipak odlučio da odloži odlazak u Švajcarsku.

- Rekla sam mu da ne znam da li je to za njega, ali sam ipak želela da mu dam još jedan "scenario”. U početku je odbio, rekao je "Izvini, to je moj život i želim da ga završim, odlazim!“. Takođe je želeo da umre da bi meni omogućio da ponovo živim normalnim životom. Nakon što sam mu rekla za devojčicu, njegov odgovor je bio "Dušo, ne želim da umrem!", ispričala je ona.

Kako kaže, kada se radi o eutanaziji, postoji mogućnost da se odustane od nje u svakom trenutku.

- Znao je da čak i da nakon što je dobio zeleno svetlo, uvek može da kaže ne. Ovo pravo mu ostaje do poslednjeg trenutka", dodaje Martina navodeći kako se svi nadaju da će Jan preživeti do novembra, kada joj je termin za porođaj.

Stil