Своју супругу словакињу Мартину, успешну триатлонкињу упознао је 2017. године и запросио је три године касније, на самом циљу једне трке.

Већ тада Јан је почео да развијасимптоме АЛС-а, међутим упркос томе он и Мартина су се венчали 2021. Нешто касније исте године је почео да има проблема са рукама, посебно са хватом. Од Божића 2017. знали смо да је АЛС, дијагноза нам је потврђена у марту 2018. у Прагу.

 

 

- То што сам се удала за њега није била жртва, већ природан искорак из љубави. Волим га, рекла је Мартина за медије.

Његова болест се погоршала, па је прошлог лета решио да са овог света оде уз помоћ медицински потпомогнуте еутаназије. Мартина је за њега прикупила потребне документе у Швајцарској, где је ова процедура легална.

 

 

- Било је страшно. Одједном момак од 90 килограма, спортиста, тренер, неконтролисано се саплиће по бетону, разбија главу... Онда је почео да пада низ степенице. Суочила сам се са стварношћу и морала сам да прихватим да се неће излечити. Јан је требало да крене 17. априла ујутру ка Швајцарској. Није желео да умре у лето, када је свет весео, шарен, леп. Било би му теже да оде. Хтео је зимске месеце, али последњи могући датум је био април. У исто време, он је желео да види своје омиљене ствари по последњи пут, на пример ММА мечеве, од 13. априла, присетила се Мартина.

Како каже, током планирања почео је да се опрашта са свима, а онда су сазнали да је Мартина у другом стању.

- Било је емоција последњих дана, мој Хонза се опростио са свима. Проверила сам резервацију у хотелу у Швајцарској, разговарала са клиником, да ли су сва документа ту. Али добила сам телефонски позив и сазнала да сам после година покушаја трудна. Био је то луд тренутак и бризнула сам у плач, описала је Мартина.

 

 

Дуго је размишљала да ли да му то саопшти или не. Ипак, донела је одлуку да то учини. Јан је испрва желео да наставимо по плану, али је ипак одлучио да одложи одлазак у Швајцарску.

- Рекла сам му да не знам да ли је то за њега, али сам ипак желела да му дам још један "сценарио”. У почетку је одбио, рекао је "Извини, то је мој живот и желим да га завршим, одлазим!“. Такође је желео да умре да би мени омогућио да поново живим нормалним животом. Након што сам му рекла за девојчицу, његов одговор је био "Душо, не желим да умрем!", испричала је она.

Како каже, када се ради о еутаназији, постоји могућност да се одустане од ње у сваком тренутку.

- Знао је да чак и да након што је добио зелено светло, увек може да каже не. Ово право му остаје до последњег тренутка", додаје Мартина наводећи како се сви надају да ће Јан преживети до новембра, када јој је термин за порођај.

Стил