Morgan Spurlok stao je upamćen po eksperimentu u kojem je režiser sopstvenim telom istražio posledice svakodnevnog konzumiranja brze hrane.

Svetska filmska industrija je u četvrtak zavijena u crno, jer nas je napustio istaknuti režiser dokumentarnih filmova, Morgan Spurlok. Poznat po svom hrabrom eksperimentu sa brzom hranom u filmu "Super Size Me", Spurlok je preminuo od komplikacija izazvanih kancerom u 53. godini života. Vest o njegovoj smrti potvrdila je porodica, ostavljajući svet umetnosti i aktivizma u tuzi.

 

 

- Bio je to tužan dan, kada smo se oprostili od mog brata Morgana“, kaže Kreg Spurlok, koji je sa bratom radio na nekoliko projekata.

- „Morgan je dao toliko toga kroz svoju umetnost, ideje i velikodušnost. Danas je svet izgubio istinskog kreativnog genija i posebnog čoveka. Tako sam ponosan što sam radio zajedno sa njim”.

Jedan od najpoznatijih projekata Morgana Spurloka, "Super Size Me", ostao je upamćen kao hrabar eksperiment u kojem je režiser sopstvenim telom istražio posledice svakodnevnog konzumiranja brze hrane. Tokom mesec dana, Spurlok je jeo isključivo hranu iz lanca brze hrane "McDonald's", a rezultati ovog eksperimenta šokirali su javnost i pokrenuli brojne diskusije o ishrani i zdravlju.

Spurlokova smrt je podsetnik na njegovo ogromno nasleđe u filmskoj industriji i aktivizmu. NJegovi dokumentarci nisu samo bili izuzetno gledani, već su i pokrenuli važne razgovore o temama kao što su ishrana, zdravlje, i uticaj korporacija na svakodnevni život. NJegovo nasleđe će i dalje živeti kroz njegove filmove i uticaj koji je imao na globalnu svest o važnim društvenim pitanjima.

BONUS VIDEO: