Iako nisu svi bili deo prvog izbora, u glavnoj postai našli su se najveća imena srpskog glumišta - Velimir Bata Živojinović, Dragan Bjelogrlić, Milorad Mandić Manda, Dragan Petrović Pele, Nikola Kojo, Zoran Cvijanović...

U jednom TV gostovanju Srđan Todorović je priznao da je odbio ulogu u filmu iz straha zbog ratnog stanja u Bosni.

Foto: ATA images

 

 

- Odbio sam ulogu u filmu jer je još trajao rat u Bosni i nije mi se išlo u Višegrad. To je bilo dva-tri meseca pre Dejtona. Zentao sam, nije mi bilo prijatno da idem - rekao je Todorović tada.

On je otkrio da je njemu bila ponuđena uloga koju je kasnije odigrao Manda, a da je Boda Ninković trebalo da igra Peletov lik u filmu.

- Trebalo je da Boda i ja igramo ono što su igrali Manda i Pele. Boda je nešto tezgario, a ja sam uplašen odbio - ispričao je Todorović.

Ovo filmsko ostvarenje privuklo je pažnju šire javnosti ne samo zbog odličnog scenarija, vrsne ekipe glumaca već i zbog pojedinih događaja koji su se odigrali tokom samog snimanja. Prema svedočenju samog reditelja, ekipa je doživela razne bizarne događaje, čak i naišla na pretnje.

FOTO: Printskrin Jutjub Žepče 1458

 

 

- Jedan čovek koji je osuđen za ratne zločine je došao tog dana na snimanje. Mi smo tada snimali onu scenu sa oklopnim transporterom koji ima montiran protivavionski top. Taj čovek je imao očigledno grižu savesti. On je bio neko ko je živeo na dva litra rakije dnevno. I došao je taj dan na snimanje, mrtav pijan, skočio na taj protivavionski top, okrenuo ga ka nama i rekao: 'Šta ste vi Beograđani došli da nam ovde prodajete… Mi smo na 15 metara gledali u napunjene cevi protivavionskog topa'. Onda su vojnici iz vojske Republike Srpske skočili na njega, zvali hitnu pomoć, koja ga je posle odvezla - ispričao je Dragojević svojevremeno.

Manda je jednom prilikom, prisećajući se tog snimanja, ispričao anegdotu o Velimiru Bati Živojinoviću za koju mnogi do tada nisu znali.

- Snimali smo celu noć. Trebalo je da dođemo na set već u 21h i da snimamo do jutra. Bata je došao sa nama na set. Strpljivo je sedeo sve vreme u uniformi i čekao. Negde oko 1 posle ponoći priđe mu pomoćnik reditelja i kaže: 'Gospodine Živojinoviću, mislim da vi noćas nećete stići da snimite svoj kadar. Auto vas čeka da vas vozi u hotel'. Svi čekamo da vidimo Batinu reakciju. Da ti jednu takvu glumačku veličinu šest sati držiš na setu da bi mu rekao da neće snimati i da se vrati u hotel - započeo je.

Foto: V. Danilov

 

 

- Meni da je tako nešto rekao to bi se završilo drugačije. Bata ustane, kaže: 'Hvala lepo', pogleda nas i kaže: 'Čekam vas'. Mi završimo snimanje, već je svanulo, vraćamo se u hotel. I sad komentarišemo u kolima da je Bata rekao da nas čeka: 'Ma gde nas čeka, svanulo je. Samo da prođemo da vidimo, ako spava nećemo ga buditi.' Stidljivo kucamo na vrata, otvara Slava, vođa statista i kaže: 'Ajde ljudi gde ste do sada? Ulazimo unutra, a Bata spojio stolove, servirao pečenje, vino iz Koraćice i kaže: 'Pa koliko da vas čekam?" - ispričao je.

(Mondo)

BONUS VIDEO: