Javni tužilac Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu zaključio je sporazum o priznanju krivičnog dela sa S.R., koja je uhapšena zbog izvršenja produženog krivičnog dela u saučesništvu - prevare.

Optužnica je proizašla iz saradnje tužilaštva sa Službom za suzbijanje kriminala Uprave kriminalističke policije.

Optužena je zajedno sa D.S. i A.S.S. u periodu od 21.02.2024. do 28.02.2024. organizovala prevaru. A.S.S. je, uz pomoć D.S., kupio kamion sa prikolicom novcem koji mu je dao D.S. Zatim je D.S. stupio u kontakt sa zaposlenim u oštećenom privrednom društvu iz Leskovca i ponudio prevoz robe, lažno se predstavljajući. Dogovoren je prevoz gaziranog pića "Pepsi" vrednosti 1.183.211,65 dinara iz Dobanovaca do Vranja. Vozač je lažno potpisao otpremnicu, obmanjujući vlasnicu društva iz Leskovca da je kamion u kvaru. Nakon toga, robu su prebacili u kamione u vlasništvu optužene S.R. i nestali sa njom.

Optužena, tužilac i branilac postigli su sporazum o priznanju krivice, gde je S.R. osuđena na 8 meseci zatvora sa elektronskim nadzorom, uz novčanu kaznu od 100.000,00 dinara. Sporazum je prihvaćen od strane suda.

Krivično delo prevare u Srbiji regulisano je Krivičnim zakonikom Republike Srbije. Prema članu 208. stav 3. ovog zakonika, prevare je izvršena kada neko, radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi sebi ili drugom, upotrebi lažno ime ili osobine, lažne isprave ili lažne navode o bitnim činjenicama, odnosno prikrije istinite činjenice, izazove u zabludu ili održava u zabludi drugog, te tako izazove kod njega netačan dojam ili ga navede na netačan zaključak, a time ga dovede u zabludu o bitnim činjenicama za pravno značajnu radnju. Ovo delo je regulisano u vezi sa stavom 1. člana 61. i članom 33. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

(Republika)

BONUS VIDEO: