Јавни тужилац Трећег основног јавног тужилаштва у Београду закључио је споразум о признању кривичног дела са С.Р., која је ухапшена због извршења продуженог кривичног дела у саучесништву - преваре.

Оптужница је произашла из сарадње тужилаштва са Службом за сузбијање криминала Управе криминалистичке полиције.

Оптужена је заједно са Д.С. и А.С.С. у периоду од 21.02.2024. до 28.02.2024. организовала превару. А.С.С. је, уз помоћ Д.С., купио камион са приколицом новцем који му је дао Д.С. Затим је Д.С. ступио у контакт са запосленим у оштећеном привредном друштву из Лесковца и понудио превоз робе, лажно се представљајући. Договорен је превоз газираног пића "Пепси" вредности 1.183.211,65 динара из Добановаца до Врања. Возач је лажно потписао отпремницу, обмањујући власницу друштва из Лесковца да је камион у квару. Након тога, робу су пребацили у камионе у власништву оптужене С.Р. и нестали са њом.

Оптужена, тужилац и бранилац постигли су споразум о признању кривице, где је С.Р. осуђена на 8 месеци затвора са електронским надзором, уз новчану казну од 100.000,00 динара. Споразум је прихваћен од стране суда.

Кривично дело преваре у Србији регулисано је Кривичним закоником Републике Србије. Према члану 208. став 3. овог законика, преваре је извршена када неко, ради прибављања противправне имовинске користи себи или другом, употреби лажно име или особине, лажне исправе или лажне наводе о битним чињеницама, односно прикрије истините чињенице, изазове у заблуду или одржава у заблуди другог, те тако изазове код њега нетачан дојам или га наведе на нетачан закључак, а тиме га доведе у заблуду о битним чињеницама за правно значајну радњу. Ово дело је регулисано у вези са ставом 1. члана 61. и чланом 33. Кривичног законика Републике Србије.

(Република)

БОНУС ВИДЕО: