Tokom blistave karijere koja je počela pre više od pola veka, a traje i danas, Mira Adanja Polak intervjuisala je najznačajnije domaće, ali i svetski poznate ličnosti. Međutim, ona sama nerado je odgovarala na pitanja kolega, pogotovo ona vezana za njen porodični život.

Nije tajna da je iz višedecenijskog braka sa raketnim inženjerom dobila sina Marka, koji takođe ima inženjersku titulu.

Foto: Milena Anđela

 

 

Polakova je jednom prilikom govorila i o problemu koji je imala. Ona je čak osam puta pokušavala da održi trudnoću, a tek iz devetog puta pošlo joj je za rukom da se ostvari u ulozi majke. Danas ima i troje unučića, a porodicu uvek stavlja na prvo mesto.

− Mislim da sam bila dobar roditelj. Onako kako su vaspitavali mene, sestru i brata, tako sam i ja vaspitavala svoje dete. Teško je odupreti se modelu koji ste dobili od roditelja, a nešto, pravo da vam kažem, i ne vidim da je bio loš. Možda sam tu i tamo štogod morala da osavremenim, ali u osnovi to je to. Poštovala sam sinovo pravo na sopstveno mišljenje, nisam mu se mešala u život, nisam naturala savete, nastojala sam, a i danas se trudim, da mu pomognem kad god to od mene zatraži − govorila je Mira na temu roditeljstva.

Foto: Fejsbuk printskrin/Marko Polak

 

 

− Moj sin Marko je isti otac, ali je zato unuka Lara ista ja. Jedva čekam da me zameni – pohvalila se svojevremeno ponosna baka da ima naslednicu u profesiji.

Iako retko govori o privatnom životu, Mira Adanja Polak jednom prilikom iznela je svoje stavove o braku.

- Zna se ko je u kući najstariji, muž, ko drugi. Ja sam patrijarhalna žena i držim do toga. Muž je glava kuće i to poštujem. Mislim da je u osnovi svih bračnih razmirica upravo taj isforsirani sukob nadležnosti, ta isforsirana potreba nekih žena da, bez ikakvog istinskog razloga, preuzimaju na sebe prerogative koji pripadaju muškarcima.

Foto: Fejsbuk printskrin/Marko Polak

 

 

- Zašto, čemu, pa uloge su odavno podeljene! Svako nek igra svoju i mir u kući - rekla je ona u intervjuu 2006. godine.

BONUS VIDEO: