Radmilo Belić, čovek koji živi u Grčkoj i godinama pomaže ljudima iz naše zemlje koji se odluče na odu tamo na letovanje, objavio je nekoliko saveta i upozorenja za naše turiste.

"Sezona se zahuhtava a sve je više objava naših članova sa raznih plaža i mesta u Grčkoj. Iako kalendarski leto još nije počelo, temperature vazduha i mora su sve toplije i toplije. Pošto je more u ovom periodu razlog dolaska u Grčku nije loše da se malo podsetimo nekih važnih pravila koja važe za plivanje i kupanje u moru", napisao je on u grupi Grčka info i nastavio:

"Ukoliko je plaža organizovana u pojedinim slučajevima što zbog velikih talasa i jakih morskih struja, spasilački tim ističe crvenu zastavu. Ona može biti i na jarbolu i pobodena u pesak ili šljunak u zavisnosti od tipa plaže. Kada se to dogodi onda se ne ulazi u more bez obzira koliko ste dobar plivač.

Ukoliko plaža ima bove njihova svrha je da je deo mora od obale do bova zabranjen za čamce, jedrilice ili jahte. 

Ukoliko imate malu decu neplivače i ako ih stavljate u koture ili slične rekvizite za vodu nemojte ni po koju cenu da se odvajate od njih. Bilo je dosta slučajeva da su struje povukle decu ka pučini.

Izbegavajte da plivate posle konzumiranja hrane i alkoholnih pića. To može da bude opasno a neki put može da izazove najteže posledica.

Savet za plivače je da imaju sa sobom 3% hidrogen i neka na svaka 3 dana njime ispiraju uši. Ovo posebno važi za one koji imaju osetljive ušne kanale. U Grčkoj se ovo može kupiti u apotekama a često i supermarketima a naziva se Oksižene. Na parkinzima kod plaža ne ostavljajte ništa u automobilu, a dokumente i novac apsolutno nikada",  upozorio je Radmilo.

BONUS VIDEO: