Meteorolog Slobodan Sovilj objašnjava da su superćelijske oluje postale učestalije i intenzivnije, što je dovelo do podizanja nivoa upozorenja na najviši nivo. Prošlog leta, Srbiju je zahvatila serija superćelijskih oluja, a posebno su bile zapažene bow echo sistemi koji su doneli orkanske udare vetra na pojedinim područjima.

Superćelijske oluje se razlikuju od drugih grmljavinskih oluja po rotirajućoj uzlaznoj struji vazduha, koja im omogućava dug životni vek. Ove oluje su sposobne da proizvedu krupan grad i tornado, što je čini posebno opasnim meteorološkim fenomenom.

„Superćelijska oluja je dobro poznati termin u meteorološkim krugovima, ali se ranije retko pojavljivao u javnosti. Oluje su najčešće kategorisane kao nepogode, ali je prethodnog leta, pre svega zbog rasprostranjenosti i intenziteta olujnih oblaka, bilo neophodno da se posebnom retorikom dodatno skrene pažnja javnosti i podigne nivo upozorenja na najviši nivo, kao i da se ukaže na sve moguće rizike i opasnosti od pričinjavanja značajne materijalne štete i ugrožavanja bezbednosti ljudi i životinja. Tog 19. jula 2023. godine preko Srbije se nije premeštala samo jedna već čitav niz (sistem) superćelijskih oluja, koji je bio organizovan tako da je radarski odraz poprimio oblik luka (bow echo sistem) i koji je zahvatio više od 50 odsto teritorije naše zemlje. Za razliku od izolovanih superćelijskih oluja, u kojima najviše štete pričinjava krupan grad i koje su lokalizovane, sistemi superćelija (tzv. bow echo sistemi) najčešće donose orkanske udare vetra, a oni su prethodnog leta u zapadnom Sremu, Mačvi. na jugu Bačke i u Slavoniji dostizali od 40 – 50 m/s. Superćelije se javljaju svake godine u našoj zemlji, dok su bow echo sistemi znatno ređi“, kaže Sovilj.

Najava vremena za naredni period

Slobodan Sovilj najavljuje promenljivo oblačno vreme sa čestim pojavama kiše, pljuskova i grmljavina, uz očekivane temperature od 21 do 26 stepeni. U narednom periodu očekuje se stabilizacija vremena, sa toplijim vazduhom koji će stizati sa Mediterana i podići temperature na 27 do 31 stepen. Tokom sledeće sedmice, najavljuje se stabilno i vrlo toplo vreme, sa mogućim temperaturnim rekordima.
„Trinaestog juna na području Srbije zadržaće se promenljivo oblačno i nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavina, a zbog očekivane lokalne pojave grmljavinskih nepogoda izdati su i narandžasti i crveni meteoalarm za područje naše zemlje. Tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti. Za konrektne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred i zbog toga savetujemo redovno praćenje svih informacija na sajtu RHMZ Srbije. Maksimalne temperature u većem delu zemlje od 21 do 26 stepeni, a na istoku i jugoistoku i dalje do 30 stepeni“, kaže Slobodan Sovilj.

Sledeće sedmice (17 – 23. 6.) u većini mesta stabilno i vrlo tollo vreme. Prolazni pljuskovi i grmljavine očekuju se samo u ponedeljak (17. 6.) na jugu i zapadu Srbije. U ostalim krajevima će biti pretežno sunčano. U prvom delu naredne sedmice dnevne temperature od 30 do 35 stepeni, a oko 20. 6. vrednosti će ponegde dostizati od 35 do 38 stepeni. U urbanim sredinama tropske noći sa minimalnim temperaturama iznad 20 stepeni.“

Prognoza za jul i avgust

Prema prognozama, jul će biti topao, sa srednjom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka, dok se za avgust očekuje slično vreme, ali sa manjim odstupanjem temperature. Broj tropskih dana takođe će biti iznad proseka, što ukazuje na toplije leto u odnosu na prethodne godine.

„Očekuje se topao jul, sa srednjom julskom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka i sa odstupanjem oko +2 stepena. Srednja julska temperatura vazduha u intervalu od 23 do 26 stepeni u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 15 do 19. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za jul biti od 30 do 32 stepena u nižim predelima, a u planinskim predelima od 20 do 25, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od 15 do 20, a u planinskim predelima od 10 do 15.“

Očekuje se da broj tropskih dana bude u intervalu od 11 (u Požegi) do 18 (u Negotinu), a u Beogradu 15.

„Očekuje se topao avgust, sa srednjom avgustovskom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka i sa odstupanjem oko +1 stepen. Srednja avgustovska temperatura vazduha se prognozira u intervalu od 22 do 25 stepeni u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 14 do 19 stepeni. Očekuje se srednja maksimalna temperatura vazduha za avgust od 30 do 32 stepena u nižim predelima, u planinskim predelima od 19 do 25, a srednja minimalna temperatura vazduha u intervalu od 16 do 19, u planinskim predelima od 11 do 15 stepeni.“

(Alo)

BONUS VIDEO: