Метеоролог Слободан Совиљ објашњава да су суперћелијске олује постале учесталије и интензивније, што је довело до подизања нивоа упозорења на највиши ниво. Прошлог лета, Србију је захватила серија суперћелијских олуја, а посебно су биле запажене боw ецхо системи који су донели орканске ударе ветра на појединим подручјима.

Суперћелијске олује се разликују од других грмљавинских олуја по ротирајућој узлазној струји ваздуха, која им омогућава дуг животни век. Ове олује су способне да произведу крупан град и торнадо, што је чини посебно опасним метеоролошким феноменом.

„Суперћелијска олуја је добро познати термин у метеоролошким круговима, али се раније ретко појављивао у јавности. Олује су најчешће категорисане као непогоде, али је претходног лета, пре свега због распрострањености и интензитета олујних облака, било неопходно да се посебном реториком додатно скрене пажња јавности и подигне ниво упозорења на највиши ниво, као и да се укаже на све могуће ризике и опасности од причињавања значајне материјалне штете и угрожавања безбедности људи и животиња. Тог 19. јула 2023. године преко Србије се није премештала само једна већ читав низ (систем) суперћелијских олуја, који је био организован тако да је радарски одраз попримио облик лука (боw ецхо систем) и који је захватио више од 50 одсто територије наше земље. За разлику од изолованих суперћелијских олуја, у којима највише штете причињава крупан град и које су локализоване, системи суперћелија (тзв. боw ецхо системи) најчешће доносе орканске ударе ветра, а они су претходног лета у западном Срему, Мачви. на југу Бачке и у Славонији достизали од 40 – 50 м/с. Суперћелије се јављају сваке године у нашој земљи, док су боw ецхо системи знатно ређи“, каже Совиљ.

Најава времена за наредни период

Слободан Совиљ најављује променљиво облачно време са честим појавама кише, пљускова и грмљавина, уз очекиване температуре од 21 до 26 степени. У наредном периоду очекује се стабилизација времена, са топлијим ваздухом који ће стизати са Медитерана и подићи температуре на 27 до 31 степен. Током следеће седмице, најављује се стабилно и врло топло време, са могућим температурним рекордима.
„Тринаестог јуна на подручју Србије задржаће се променљиво облачно и нестабилно време са честом појавом кише, пљускова и грмљавина, а због очекиване локалне појаве грмљавинских непогода издати су и наранџасти и црвени метеоаларм за подручје наше земље. Тачну локацију стварања, премештања и јачине самих непогода је унапред тешко одредити. За конректне локације издаваћемо хитна упозорења један до два часа унапред и због тога саветујемо редовно праћење свих информација на сајту РХМЗ Србије. Максималне температуре у већем делу земље од 21 до 26 степени, а на истоку и југоистоку и даље до 30 степени“, каже Слободан Совиљ.

Следеће седмице (17 – 23. 6.) у већини места стабилно и врло толло време. Пролазни пљускови и грмљавине очекују се само у понедељак (17. 6.) на југу и западу Србије. У осталим крајевима ће бити претежно сунчано. У првом делу наредне седмице дневне температуре од 30 до 35 степени, а око 20. 6. вредности ће понегде достизати од 35 до 38 степени. У урбаним срединама тропске ноћи са минималним температурама изнад 20 степени.“

Прогноза за јул и август

Према прогнозама, јул ће бити топао, са средњом температуром ваздуха изнад вишегодишњег просека, док се за август очекује слично време, али са мањим одступањем температуре. Број тропских дана такође ће бити изнад просека, што указује на топлије лето у односу на претходне године.

„Очекује се топао јул, са средњом јулском температуром ваздуха изнад вишегодишњег просека и са одступањем око +2 степена. Средња јулска температура ваздуха у интервалу од 23 до 26 степени у нижим пределима, а у брдско-планинским пределима од 15 до 19. Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за јул бити од 30 до 32 степена у нижим пределима, а у планинским пределима од 20 до 25, док ће средња минимална температура ваздуха бити у интервалу од 15 до 20, а у планинским пределима од 10 до 15.“

Очекује се да број тропских дана буде у интервалу од 11 (у Пожеги) до 18 (у Неготину), а у Београду 15.

„Очекује се топао август, са средњом августовском температуром ваздуха изнад вишегодишњег просека и са одступањем око +1 степен. Средња августовска температура ваздуха се прогнозира у интервалу од 22 до 25 степени у нижим пределима, а у брдско-планинским пределима од 14 до 19 степени. Очекује се средња максимална температура ваздуха за август од 30 до 32 степена у нижим пределима, у планинским пределима од 19 до 25, а средња минимална температура ваздуха у интервалу од 16 до 19, у планинским пределима од 11 до 15 степени.“

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: