To je podiglo prašinu i mnogi navijači širom sveta pitaju se o čemu se zapravo radi, da li je u pitanju trend ili čitava priča ima drugu pozadinu?

Odgovor je prost, fudbaleri tako smanjuju pritisak na mišiće lista, objavio je „Goal“.

Svako ko je igrao igrao fudbal vrlo dobro zna koliko su čarape, poznatije kao štucne tesne i koliko zapravo znaju da pritisnu mišić.

Zbog toga, sve je veći broj fudbalera koji cepaju ili seku štucne i na taj način sebi „olakšavaju život“, jer smanjuju pritisak i rasterećuju list.

Pojedini treneri, predvođeni legendarnim Žozeom Murinjom digli su glas protiv toga što rade fudbaleri. Zvezde engleske reprezentacije DŽud Belingem, Bukajo Saka i Kajl Voker samo su neke od planetarnih zvezda koje konstantno seku štucne.

Kontroverznom Portugalcu koji je nedavno postao strateg turskog Fenerbahčea, to je zasmetalo, pa je javno osudio takvo ponašanje.

- Lepe čarape za lepu igru. Odobrene od fudbalskih autoriteta - napisao je na društvenoj mreži Žoze pre godinu dana.

Foto: Tanjug/AP

 

„Gospodin specijalni“ se zalaže za to da fudbaleri koji trpe bolove u mišiću lista i ne prija im pritisak koji stvaraju štucne, mogu da posegnu za rešenjem koje godinama praktikuje DŽek Griliš iz Mančester sitija. 

Foto: AP Photo/Hassan Ammar

 


Naime, reprezentativac Engleske, inače poznat po naglašenom listu, spušta štucne ispod mišića i na taj način izbegava da pravi rupe na čarapama i bilo kakvu osudu javnosti.

U Superligi Srbije jedan od igrača koji seku štucne jeste Aleksandar Katai iz Crvene zvezde.

Foto: MV

 

Pojedini fudbaleri naprave jedan rez, jednu rupu, ima onih koji naprave njih nekoliko, a među prvima koji je počeo da seče štucne je nekadašnji levi bek Totenhema Deni Rouz, koji je to učinio još na Mundijalu u Rusiji 2018. godine.

 

 

Fudbalski svet bio je zatečen takvim potezom, da bi u narednim godinama sve veći broj fudbalera učinio isto.

Ipak, bilo je onih koji su opomenuti zbog toga kao što je slučaj sa štoperom Ezekjelom Garajom. Dok je igrao za Valensiju, Argentinac je opomenut od sudije, i morao je da promeni štucne, iako u praviliniku fudbalske igre ne stoji da je zabranjeno seći štucne.

 

 

Čarape su navedene kao osnovna i obavezna oprema uz šorts, dres, štitnike i kopačke... Trend ili potreba ili kako za koga i kako kome...

Podsetimo, fudbaleri Srbije poraženi su minimalnim rezultatom (0:1) od selekcije Engleske u okviru prvog kola grupe "C" na Evropskom prvenstvu koje se održava u Nemačkoj.

Uprkos boljoj igri u drugom poluvremenu, "orlovi" nisu uspeli da slome otpor Engleza i dođu do izjednačujućeg pogotka. 

Jedini strelac na ovoj utakmici bio je DŽud Belingem koji je matirao golmana reprezentacije Srbije Predraga Rajkovića u 13. minutu meča nakon centaršuta Bukajo Sake. 

Mladi Englez i as Real Madrida, koji važi za jednu od najvećih zvezda tima sa Ostrva, zahvaljujući ovom pogotku proglašen je za igrača utakmice.

Foto: Tanjug/AP

 

Srpski nacionalni tim nalazi se u grupi C zajedno sa selekcijama Engleske, Slovenije i Danske. "Orlovi" će u četvrtak, 20. juna odigrati svoj drugi meč protiv Slovenije, dok će sa Danskom odmeriti snage pet dana kasnije. 

Fudbaleri Danske i Slovenije remizirali su u prvom kolu, odigravši 1:1. Posle kompletiranog prvog kola tabela u grupi C izgleda ovako: prvi su Englezi koji jedini imaju tri boda, zatim slede Slovenci i Danci sa po jednim bodom, a na poslednjem mestu se nalazi selekcija Srbije sa nula bodova i gol razlikom -1.

BONUS VIDEO:

(Sputnjik)