Sve do kraja ove sedmice Srbija će biti pod uticajem vrelog afričkog vazduha, koji će preko Mediterana jugozapadnim visinskim strujama stizati do našeg područja. Nebo će biti u potpunosti vedro i bez oblaka.

Još vrelije vreme biće od četvrtka do subote, uz temperature od 35 do 39, lokalno u Pomoravlju i na jugoistoku Srbije do 40 stepeni.

Očekuju se i veoma visoke vrednosti indeksa UV zračenja, pa se u periodu od 10 do 16 časova ne preporučuje izlaganje suncu duže od 15 minuta bez adekvatne zaštite.

Već tokom vikenda doći će do destibilizacije atmosfere.

U suboru nakon vrelog dana, kasnije posle podne i uveče u zapadnim i jugozapadnim, tokom noći i u Vojvodini biće uslova za pljuskove sa grmljavinom.

U nedelju posle podne u severnim, tokom večeri i noći i u ostalim predelima Srbije usled prodora hladnog fronta očekuje se naoblačenje i zahlađenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Maksimalna temperatura u subotu već na severu i zapadu Srbije biće nešto niža, uz temperature do 32 stepena, a u nedelju krajem dana zahlađenje u svim predelima.

Vikend bi predelima koje očekuje pljuskovi sa grmljavinom mogao da donese lokalno i jače grmljavinske oluje i nepogode sa gradom, uz obilnije pljuskove, naročito u subotu predveče i u nedelju posle podne i uveče neposredno pre, ali i po prodoru hladnog fronta sa severozapada.

Kada osetno hladnija vazdušna masa dospe iznad vrele podloge, vazduh se naglo uzdiže i hladni, što dovodi do stvaranja moćnih kumulonimbusa, odnosno oblaka sa jakom grmljavinom, gradom i obilnim pljuskovima.

Dakle, hladni front "oduvaće" vrelo vreme sa našeg područja do nedelje uveče, tako da nas sledeće sedmice očekuje znatno ugodnije i prijatnije vreme, uz maksimalne temperature od 25 do 30°C, što su ujedno i prosečne maksimalne temperature za ovo doba godine.

BONUS VIDEO