Све до краја ове седмице Србија ће бити под утицајем врелог афричког ваздуха, који ће преко Медитерана југозападним висинским струјама стизати до нашег подручја. Небо ће бити у потпуности ведро и без облака.

Још врелије време биће од четвртка до суботе, уз температуре од 35 до 39, локално у Поморављу и на југоистоку Србије до 40 степени.

Очекују се и веома високе вредности индекса УВ зрачења, па се у периоду од 10 до 16 часова не препоручује излагање сунцу дуже од 15 минута без адекватне заштите.

Већ током викенда доћи ће до дестибилизације атмосфере.

У субору након врелог дана, касније после подне и увече у западним и југозападним, током ноћи и у Војводини биће услова за пљускове са грмљавином.

У недељу после подне у северним, током вечери и ноћи и у осталим пределима Србије услед продора хладног фронта очекује се наоблачење и захлађење са кишом и пљусковима са грмљавином.

Максимална температура у суботу већ на северу и западу Србије биће нешто нижа, уз температуре до 32 степена, а у недељу крајем дана захлађење у свим пределима.

Викенд би пределима које очекује пљускови са грмљавином могао да донесе локално и јаче грмљавинске олује и непогоде са градом, уз обилније пљускове, нарочито у суботу предвече и у недељу после подне и увече непосредно пре, али и по продору хладног фронта са северозапада.

Када осетно хладнија ваздушна маса доспе изнад вреле подлоге, ваздух се нагло уздиже и хладни, што доводи до стварања моћних кумулонимбуса, односно облака са јаком грмљавином, градом и обилним пљусковима.

Дакле, хладни фронт "одуваће" врело време са нашег подручја до недеље увече, тако да нас следеће седмице очекује знатно угодније и пријатније време, уз максималне температуре од 25 до 30°Ц, што су уједно и просечне максималне температуре за ово доба године.

БОНУС ВИДЕО