- Za sada nije poznato kako je predmet dospeo na lokaciju niti ko je odgovoran za to - saopštila je policija Las Vegasa u petak. Monolit je visok skoro dva metra.

Podsetimo, prošlog vikenda se u pustinji Nevade pojavio misteriozni monolit. Strukturu je uočila policija Las Vegasa tokom misije potrage i spasavanja severno od doline Las Vegasa, piše Si En En.

- Vidimo mnogo čudnih stvari, ali pogledajte ovo! Kako je dospelo gore? - saopštila je policija na društvenim mrežama. Visoka, pravougaona, sjajna struktura primećena je u blizini Gas Pika, područja za planinarenje u pustinji Nevade.

Monolit podseća na druge slične misteriozne objekte koji su se pojavili širom sveta 2020. godine. Takođe ima sličnosti sa onim iz kultnog naučno-fantastičnog filma 2001: Odiseja u svemiru, reditelja Stenlija Kjubrika.

Pre otprilike četiri godine, slični objekti su se pojavili na raznim mestima, uključujući i jedan u američkoj pustinji Juta. U novembru 2020. primetio ga je pilot helikoptera. Otprilike u isto vreme, jedan je pronađen u Rumuniji, kao i jedan u Kaliforniji i na ostrvu Vajt u Engleskoj.

Još jedan monolit pojavio se na vrhu brda u Velsu u martu. Očevici kažu da je skulptura izgledala savršeno ravno. Za sada nije poznato ko postavlja ove neobične objekte.

Policija: On je sada na nepoznatoj lokaciji

Monolit iz Jute, za koji se veruje da je prvi u seriji, bio je ugrađen u stenu u oblasti koja je toliko udaljena da vlasti nisu odmah otkrile njegovu lokaciju iz straha da će se radoznali izgubiti pokušavajući da ga pronađu.

Međutim, onlajn "detektivi" su ubrzo pronašli koordinate monolita, a u okolinu su stigle horde radoznalih turista, od kojih su neki mislili da je reč o vanzemaljskom objektu. "Ova stvar nije sa ovog sveta", rekao je poručnik Nik Strit iz Odeljenja za javnu bezbednost Jute 2020. godine.

Kako bi se izbegla ista situacija, vlasti su u četvrtak uklonile monolit iz Nevade koji je nelegalno postavljen na državnom zemljištu. Policija je saopštila da se objekat sada nalazi na tajnoj lokaciji. Fotografije uklanjanja monolita pokazuju veliku rupu u zemlji i armaturu koja viri iz objekta.

BONUS VIDEO: