"Ja sam običan čovek." Tako je sebe opisao Mahatma Gandi na sastanku Kongresa u Madrasu 30. januara 1946. Tako je sebe uvek doživljavao. Taj stav se ogleda i u njegovoj autobiografiji. Čini se da je njegova osnovna poruka u pripovedanju svojih eksperimenata u samoaktualizaciji: Ono što bi neko poput mene mogao postići, može i bilo ko drugi. U tome, međutim, leži razlika koja ovog običnog čoveka čini izuzetnim.

Gandijev život ostaje jedinstven u mnogim aspektima i dokumentovan je sa neobično bogatim detaljima. Zanimljivo je da su se pojavili i mračni detalji iz njegovog života, koji su mnoge šokirali.

Oženio se sa 13 godina

Foto: Profimedia

 

Gandi je bio oženjen tokom svojih ranih tinejdžerskih godina. Oženio se svojom 14-godišnjom nevestom Kasturbom Gandijem kada je imao samo trinaest godina. Imao je četiri sina pre nego što se zavetovao na celibat za ceo život.

Zavetovanje na celibat

Sa 38 godina, 1906., zavetovao se da će živeti duhovnim životom, čedno, a bez te čistoće su hindusi život smatrali nemogućim. Siromaštvo je lako prigrlio, ali čednost ga je mučila. Zato je razradio čitav niz kompleksnih pravila koja su mu, na primer, dopuštala da učestvuje u vrlo eksplicitnim seksualnim razgovorima, dopisivanjima i ponašanju. Sa žarom novog preobraćenika, godinu dana nakon zaveta čitaocima svojih novina "Indian opinion" poručio je sledeće: "Dužnost je svakog promišljenog Indijca da ostane neženja. U slučaju da ne može da utiče na to, trebalo bi da se suzdrži od polnih odnosa sa suprugom".

Foto: Profimedia

 

U međuvremenu je sam osporavao tu apstinenciju na čudan način. Postavio je ašrame u kojima je počeo da eksperimentiše sa seksom. Trebalo je da se devojčice i dečaci kupaju i spavaju zajedno, čedno, ali bili bi kažnjeni ako bi pričali o seksu. Muškarci i žene su bili razdvojeni, s tim da je Gandijev savet muževima bio da ne ostaju sami sa suprugama, a ako bi osetili požudu, da se okupaju u hladnoj kupki.

Ali ta pravila nisu važila za njega. Sušila Najar, privlačna sestra Gandijeve sekretarice i njegova lična lekarka, od najmlađeg doba se družila s njim. Tako je i spavala i kupala se s njim. Gandi je pak tvrdio da njegova čednost nikad nije dovedena u pitanje:

"Dok se ona kupa, ja držim oči čvrsto zatvorene. Čak ne znam ni da li se ona kupa gola ili u donjem vešu. A samo po zvuku znam da koristi sapun." Naravno da su ovakve lične usluge stvorile mnogo ljubomore među muškarcima u ašramu kojima je sve to bilo zabranjeno. Kako je stario, a i nakon što je preminula Kastruba, okružio se sa sve više žena od kojih je zahtevao da spavaju s njim, iako im je bilo zabranjeno da dele krevet sa svojim venčanim partnerima. Gandi bi doveo žene u svoj krevet i uključio ih u svoj "eksperiment", od toga da čitaju njegova pisma do toga da izvode striptiz ili druge seksualne aktivnosti koje nisu uključivale kontakt.

Foto: Profimedia

 

Mnogo eksplicitnijih materijala je uništeno, ali u Gandijevim pismima su ostale primedbe kao što je: "Vinino spavanje sa mnom bi se moglo prozvati nezgodom. Sve što mogu reći jeste da je spavala vrlo blizu mene", iz čega bi se dalo zaključiti da je njegov eksperiment uključivao više od samog spavanja uz žene.

Gandi se takođe žalio na "nehotično ispuštanje tečnosti" koje je navodno bilo sve češće nakon povratka u Indiju. Verovao je u gotovo čarobnu moć svoje sperme, a napisao je da onaj ko čuva svoju vitalnu tečnost dobija večnu moć.

Godine 1947. tada 33-godišnju Sušilu je u krevetu 77-godišnjeg Gandija zamenila mnogo mlađa devojka. Naime, dok je bio u Bengalu, pozvao je svoju 18-godišnju bratanicu Manu da mu se pridruži i deli krevet s njim.

Foto: Profimedia

 

"Oboje nas mogu ubiti muslimani, pa moramo testirati svoju čistoću kako bismo znali da smo ponudili najčišću žrtvu. Uz to, moramo spavati goli." Dok je Gandi postajao sve samouvereniji u svoju samopravednost, njegovo ponašanje su na veliko kritikovali članovi njegove porodice i vodeći političari. Neki članovi njegovog osoblja su dali ostavke, uključujući i dva urednika njegovih novina koji su odbili da pošalju u štampu delove njegovih propovedi koje su se ticale spavalačkih aranžmana.

Uskoro je Gandi spavao i sa 18-godišnjom Abhom, suprugom sestrića, a upravo su te dve devojke bile uz njega i kad je ubijen u januaru 1948. godine, piše Independent.

BONUS VIDEO: