"Ја сам обичан човек." Тако је себе описао Махатма Ганди на састанку Конгреса у Мадрасу 30. јануара 1946. Тако је себе увек доживљавао. Тај став се огледа и у његовој аутобиографији. Чини се да је његова основна порука у приповедању својих експеримената у самоактуализацији: Оно што би неко попут мене могао постиćи, може и било ко други. У томе, међутим, лежи разлика која овог обичног човека чини изузетним.

Гандијев живот остаје јединствен у многим аспектима и документован je са необично богатим детаљима. Занимљиво је да су се појавили и мрачни детаљи из његовог живота, који су многе шокирали.

Оженио се са 13 година

Фото: Профимедиа

 

Ганди је био ожењен током својих раних тинејџерских година. Оженио се својом 14-годишњом невестом Кастурбом Гандијем када је имао само тринаест година. Имао је четири сина пре него што се заветовао на целибат за цео живот.

Заветовање на целибат

Са 38 година, 1906., заветовао се да ће живети духовним животом, чедно, а без те чистоће су хиндуси живот сматрали немогућим. Сиромаштво је лако пригрлио, али чедност га је мучила. Зато је разрадио читав низ комплексних правила која су му, на пример, допуштала да учествује у врло експлицитним сексуалним разговорима, дописивањима и понашању. Са жаром новог преобраћеника, годину дана након завета читаоцима својих новина "Индиан опинион" поручио је следеће: "Дужност је сваког промишљеног Индијца да остане нежења. У случају да не може да утиче на то, требало би да се суздржи од полних односа са супругом".

Фото: Профимедиа

 

У међувремену је сам оспоравао ту апстиненцију на чудан начин. Поставио је ашраме у којима је почео да експериментише са сексом. Требало је да се девојчице и дечаци купају и спавају заједно, чедно, али били би кажњени ако би причали о сексу. Мушкарци и жене су били раздвојени, с тим да је Гандијев савет мужевима био да не остају сами са супругама, а ако би осетили пожуду, да се окупају у хладној купки.

Али та правила нису важила за њега. Сушила Најар, привлачна сестра Гандијеве секретарице и његова лична лекарка, од најмлађег доба се дружила с њим. Тако је и спавала и купала се с њим. Ганди је пак тврдио да његова чедност никад није доведена у питање:

"Док се она купа, ја држим очи чврсто затворене. Чак не знам ни да ли се она купа гола или у доњем вешу. А само по звуку знам да користи сапун." Наравно да су овакве личне услуге створиле много љубоморе међу мушкарцима у ашраму којима је све то било забрањено. Како је старио, а и након што је преминула Каструба, окружио се са све више жена од којих је захтевао да спавају с њим, иако им је било забрањено да деле кревет са својим венчаним партнерима. Ганди би довео жене у свој кревет и укључио их у свој "експеримент", од тога да читају његова писма до тога да изводе стриптиз или друге сексуалне активности које нису укључивале контакт.

Фото: Профимедиа

 

Много експлицитнијих материјала је уништено, али у Гандијевим писмима су остале примедбе као што је: "Винино спавање са мном би се могло прозвати незгодом. Све што могу рећи јесте да је спавала врло близу мене", из чега би се дало закључити да је његов експеримент укључивао више од самог спавања уз жене.

Ганди се такође жалио на "нехотично испуштање течности" које је наводно било све чешће након повратка у Индију. Веровао је у готово чаробну моћ своје сперме, а написао је да онај ко чува своју виталну течност добија вечну моћ.

Године 1947. тада 33-годишњу Сушилу је у кревету 77-годишњег Гандија заменила много млађа девојка. Наиме, док је био у Бенгалу, позвао је своју 18-годишњу братаницу Ману да му се придружи и дели кревет с њим.

Фото: Профимедиа

 

"Обоје нас могу убити муслимани, па морамо тестирати своју чистоћу како бисмо знали да смо понудили најчишћу жртву. Уз то, морамо спавати голи." Док је Ганди постајао све самоуверенији у своју самоправедност, његово понашање су на велико критиковали чланови његове породице и водећи политичари. Неки чланови његовог особља су дали оставке, укључујући и два уредника његових новина који су одбили да пошаљу у штампу делове његових проповеди које су се тицале спавалачких аранжмана.

Ускоро је Ганди спавао и са 18-годишњом Абхом, супругом сестрића, а управо су те две девојке биле уз њега и кад је убијен у јануару 1948. године, пише Индепендент.

БОНУС ВИДЕО: