Ово не само да привлачи велику пажњу корисника мрежа, већ очито полако постаје "тренд" од априла ове године.

Једна мама под корисничким именом "мами.онами" поставила је снимак у ком поносно објашњава шта њена деца раде, кад већ не иду у школу.

- Исписали смо децу из школе и дозволите ми да вам објасним како функционише то у нашој кући. Не учимо их ничему. Сваког дана када нешто ново науче, то је искључиво јер их је нешто заинтересовало или су поставили питања. Не желимо чак ни приватно школовање нити школовање код куће. Не практикујемо никакве часове нити им неко од нас родитеља држи неке лекције. Буквално само одговоримо на њихово питање кад га поставе и то је све. Наравно, када одговарамо на то што их занима, потрудимо се да стварно разумеју то што им објашњавамо.

@mami.onami The best part is that my son LOVES learning, LOVES beginning something new, and is experienced with practicing things until he improves. They do this school because they want to, and when you want to know something; your retention is 💯. Learn more about what we teach our kids at the story highlight “we teach them” #freeschool #unschool @Your Natural Learner ♬ original sound - Mami Onami

- Мој једини страх од "слободног школовања", јесте тај да, ако моја деца заиста буду ишла ка оном што их буде занимало, и да не морају њихово интересовање да "лицкају" осталим непотребним знањем и "неопходним" лекцијама - бојим се да неће никада да их занимају ствари попут читања, писања или математике. Мој шестогодишњи син, не поредећи себе сада са другим мајкама, већ пише неке ствари. Погледајте - објаснила је ова мајка, па показала свеску са свега неколико исписаних страница.

"Неколико исписаних страница", подразумева да је једна цела страна исписана са по једном речју. На страницама су писале речи: Јаје, тегла и лав. Како се похвалила, ово је сам урадио тако што је преписивао. За правилност писања питао их је једном, а да се додатно похвали, навела је и да ју је питао колико је у збиру седам и пет.

- Све ће доћи у своје време. Али, ако вам се не допада идеја да шаљете дете у школу сваки дан, 40 сати недељно и да кад се врате немају енергију ни за шта, верујте да можете да испратите њихова интересовања. Верујте да ће научити све што треба да науче, а не шта други људи очекују од њих да науче. Нема на чему - за крај говори вирална мајка.

Фото: Shutterstock

 

Ипак, ова "епидемија" одвајања деце од система школовања, не пролази без критика. Креаторка овог видеа "мами.онами" није једина која користи ово "слободно школовање", базирано само на интересовању детета на дневном нивоу.

Брачни пар Адел и Мат Ален својој деци дају пуну слободу да бирају шта једу, пију и где иду у току дана, а уче по истом шаблону - питају шта их занима у току дана и добију одговор од родитеља, без икаквог покрића књига, читања, писања или школског учења, како Мирор преноси.

У преводу - како деца пожеле. Помало је застрашујуће када помислите да се деца одвајају не само од образовног система и дисциплине, радне навике и знања која она нуди за даљи живот, већ и то да родитељи сматрају да ће тако њихова деца бити научена да "прате своје осећаје, интересовања и жеље" и да одбацују све што их не занима и не троше време на "непотребне ствари". Родитељи додају да је предност оваквог приступа и то што деца проводе више времена код куће. Ово се може коментарисати са неколико аспеката - од тога како може да штети детету да се социјално развија проводећи време у окружењу вршњака и других људи, који нису родитељи и породица, па онда и са психолошких и осталих стручних становишта.

Коментари су и више него осуђујући за ову маму. А ево који коментари су добили највише лајкова, тачније, подршке и истомишљеника:

- Ово је таква медвеђа услуга за децу. Требало би да је даље стигао од овога са шест година.

- Сакатите своју децу. У реду је ако желите да их заувек држите у незнању и код куће. Лично, желим боље за своју децу.

- Имам диплому из неуропсихијатрије (то је био мој предмед). Кажем вам одмах, ако своју децу не научите основној неуропластичности, она ће бити спора. Правите озбиљну штету.

БОНУС ВИДЕО: