Одабир боје пасоша је одраз традиције, идентитета и политике који сваком пасошу даје свој јединствени печат и прича причу о земљи која стоји иза њега. 

У свету у коме пасоши служе као кључеви за глобална путовања, ове боје су симболи који превазилазе језичке и културне границе, подсећајући нас да је наш идентитет разнолик као и боје које бирамо да представљамо наше нације.

На светској сцени пасоши се могу наћи у четири основне боје: црвеној, плавој, зеленој и црној. Свака боја има своју историјску и културну позадину, која одражава политичке, географске, па чак и економске карактеристике земље

Црвена – боја Европе

Црвени или бордо пасоши су типични за земље које су чланице или желе да постану чланице економских заједница. Европска унија тако у својим редовима има већину земаља чији су пасоши црвени. У ову групу спадају и Турска, која претендује да постане чланица ЕУ, и Швајцарска, чији црвени пасош одговара бојама швајцарске заставе. Црвени пасош се понекад повезује са социјалистичком прошлошћу, као што је случај у Русији и Кини, где црвена боја симболизује радничку класу и солидарност.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Плава – нијанса новог света

Плави пасоши су најчешће коришћени у свету. Ова боја се често повезује са земљама које желе да симболизују нови почетак или везу са морем. Сједињене Државе имају плаве пасоше од 1976. године, што одговара боји њихове националне заставе. Земље као што су Канада, Аустралија и многе у Европској унији користе плаве пасоше због своје елеганције и званичног изгледа.

Зелена – симбол ислама

Зелени пасоши се често повезују са исламском вером. Земље као што су Саудијска Арабија, Пакистан и Мароко користе зелене пасоше због свог верског значаја, јер зелена боја представља природу и помиње се у Курану. Поред тога, зелени пасоши симболизују природне ресурсе и еколошко богатство у земљама као што су Нигерија и Мексико.
 

Црна – реткост са разлогом

Црни пасоши су ретки и сматрају се практичним јер добро сакривају прљавштину и стварају леп контраст са државним грбом. Црна боја пасоша Новог Зеланда је национална боја која одражава њихову културу Маора. Слично, Финска користи црне пасоше као израз своје минималистичке естетике. Неке афричке земље као што су Ангола и Малави такође користе тамне нијансе црне за своје пасоше из безбедносних разлога.

БОНУС ВИДЕО: