Немачка шефица дипломатије Аналена Бербок правдала је високе трошкове за шминку и фризуру који су 2022. године износили 136.500 евра годишње.

То је наилазило на бројне критике у Немачкој, а сада је Бербок новинарима рекла да је шминка за наступе на телевизији неопходна због јаких рефлектора у студију.

- Иначе изгледате као гробар, јер сте сасвим сиви - рекла је она.

Лист Велт се вицкасто упитао зар министарка није требало да каже "гробарка", алудирајући на иначе инсистирање партије Зелених на родно осетљивом језику.

Фото: Профимедиа

 

 

Такође, изјава је свежа па ниједно погребно предузеће или удружење гробара још није стигло да се побуни због овог поређења.

Раде дан и ноћ

Како је даље рекла Бербок, тешко је на путовањима увек на лицу места маћи визажисткињу, посебно у иностранству, па зато увек има пратњу.

- Зато је уобичајено водити шминкера – уосталом, не само код мене, али код жена се то често тематизује – већ и у Канцлерамту и код друге господе - рекла је Бербок.

Фото: Танјуг/АП

 

 

А пошто путује "врло, врло много", често и ноћу, онда су и трошкови дневница велики, рекла је Бербок, додајући да се Министарство спољних послова ту придржава прописа.

И Шолц се скупо фризира

Медији су раније писали да је Влада под палицом Олафа Шолца (СПД), у којој су још Зелени и Либерали, у 2022. години издвојила чак 1,5 милиона евра на фотографе, шминкере и фризере, што је повећање од 80 одсто у односу на претходну годину кад је још владала Ангела Меркел.

- Мислимо да људи у Влади могу да оставе добар утисак и без скупих визажиста на рачун пореских обвезника - саопштио је о томе Савез пореских обвезника.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Таблоид Билд је, пишући о овој теми, био у свом елементу: "Овако политичари пудеришу наше пореске паре".

На посебно изненађење јавности наилази то што је, после неприкосновене Бербок, други највећи трошаџија на шминку и фризуру канцелар Шолц (40.000 евра годишње) премда код њега, кажу зли језици, нема баш много да се фризира.

Још се плаћа и за Меркелову

Било је, додуше, раније и политичара из редова Демохришћана (ЦДУ) који су давали много за изглед, али сада ЦДУ критикује Аналену Бербок.

Њихов политичар Кристоф Плос рекао је за Билд да је начелно у реду да држава сноси трошкове репрезентације, али да је код Бербок у питању „злоупотреба“.

Фото: Профимедиа

 

 

- Није за шалу кад порески обвезник који напорно ради сваког месеца мора да даје петоцифрену суму за фризуру Аналене Бербок - рекао је он.

Плос није коментарисао то што Ангела Меркел, као бивша канцеларка која, на фризере и шминку и даље троши око три хиљаде евра месечно – о трошку пореских платиша.

(Курир/DW)

БОНУС ВИДЕО: