Оптужница против Урсуле Хавербецк, старице познате као наци бака, резултат је њених изјава из 2015. током суђења бившем нацистичком припаднику Оскару Гронингу који је у Аушвицу служио као стражар.

Хавербек је тада новинарима тврдила да је Аушвиц, у којем су по проценама историчара нацисти систематски побили најмање 1.1 милион људи, већином Јевреја, био радни логор, а не логор за истребљење.

Суд у Хамбургу ју је осудио на годину и четири месеца затвора, а четири месеца ће се сматрати одслуженим због дугих застоја у судском поступку.

Фото: Профимедиа

 

Први пут је кажњена пре 20 година

Такође, пресуда није коначна јер постоји могућност жалбе. Хавербек је 2015. на окружном суду првобитно била осуђена на 10 месеци затвора без могућности условне казне. Поднела је жалбу на ту пресуду, али суђење је тек почело девет година касније.

Судови се годинама баве њеним изјавама у којима негира Холокауст, највеће страдање Јевреја у историји. Екстремисткиња је први пут због својих изјава кажњена 2004., и то новчаном казном.

Због порицања Холокауста је у затвору већ провела више од две године. Берлински суд ју је потом 2022. осудио на једногодишњу затворску казну због подстицања на мржњу. Ту казну још није одслужила.

БОНУС ВИДЕО: