Optužnica protiv Ursule Haverbeck, starice poznate kao naci baka, rezultat je njenih izjava iz 2015. tokom suđenja bivšem nacističkom pripadniku Oskaru Groningu koji je u Aušvicu služio kao stražar.

Haverbek je tada novinarima tvrdila da je Aušvic, u kojem su po procenama istoričara nacisti sistematski pobili najmanje 1.1 milion ljudi, većinom Jevreja, bio radni logor, a ne logor za istrebljenje.

Sud u Hamburgu ju je osudio na godinu i četiri meseca zatvora, a četiri meseca će se smatrati odsluženim zbog dugih zastoja u sudskom postupku.

Foto: Profimedia

 

Prvi put je kažnjena pre 20 godina

Takođe, presuda nije konačna jer postoji mogućnost žalbe. Haverbek je 2015. na okružnom sudu prvobitno bila osuđena na 10 meseci zatvora bez mogućnosti uslovne kazne. Podnela je žalbu na tu presudu, ali suđenje je tek počelo devet godina kasnije.

Sudovi se godinama bave njenim izjavama u kojima negira Holokaust, najveće stradanje Jevreja u istoriji. Ekstremistkinja je prvi put zbog svojih izjava kažnjena 2004., i to novčanom kaznom.

Zbog poricanja Holokausta je u zatvoru već provela više od dve godine. Berlinski sud ju je potom 2022. osudio na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog podsticanja na mržnju. Tu kaznu još nije odslužila.

BONUS VIDEO: