Председник Србије Александар Вучић је почетком године одликовао преко 200 појединаца и институција поводом Дана Државности, а међу добитницима се нашао и Владимир Толстој, чукунунук славног писца Лава Николајевича Толстоја.

Саветник за културу председника Русије Владимира Путина није био присутан на свечаном догађају одржаном 15. фебруара, те му је орден данас доделио српски министар културе Никола Селаковић.

Фото: Д. Миловановић

 

 

Ко је Владимир Толстој?

Владимир Толстој у Русији важи за "Путиновог човека". Он је његов саветник за културу. 

У интервјуима које је Владимир Толстој давао медијима у Србији, Толстој је поздрављао одлуке Србије да не уведе санкције Русији.

Председник је надзорног одбора Фонда „Руски свет“. Термин „Руски свет“ користи се за Путинов националистички концепт који има за циљ ширење руског утицаја ван граница те државе.

Поред тога што важи за истакнутог новинара и есејисту, Рус је познат и по томе што је чукунунук чувеног књижевника и мислиоца Лава Николајевича Толстоја, иначе почасног члана Српске краљевске академије који је пред крај свог живота желео да се пресели у Нови Сад.

Међутим, жеља прослављеног Руса да започене боравак у српском граду није главна повезаност између племићке породице Толстој и Србије, паралела је настала неколико година касније.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

 

Породица Толстој важи за грофовску лозу, што им је проузроковало невоље почетком 20. века за време Бољшевичке револуције.

Падом Руског царства 1917. године аристократе те земље биле су принуђене на емиграцију, а немали број њих се одлучио да настави живот на територији Србије, односно тадашњег Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца.

У тој групи избеглица нашли су се и потомци Лава Толстоја, међу којима је био и деда горепоменутог Владимира.

Фото: Д. Миловановић

 

Члан "српске гране"

Унуци Лава Толстоја, Илија и Владимир, живели су између два светска рата у Србији. Први је боравио у Вршцу и Београду, док је други, деда Путиновог саветника по ком је и добио име, део живота провео у Новом Бечеју.

Владимир је имао синове – Олега, познатог сликара, и Илију, професора чији је наследник добио одликовање од стране Селаковића.

Управо на овај начин, настала је такозвана "српска грана".

Фото: Д. Миловановић

 

 

Упркос томе што су протерани од стране руских комуниста, Толстојеви наследници су за време Другог светског рата ратовали на страни Црвене армије приликом ослобођења Југославије.

За време мукотрпних борби упознали су генерала Максименка преко којег су ступили у контакт са Стаљином који им је дозовлио повратак у Русију 1945. године, поставши тако први емигранти који су се вратили у ову европску земљу.

Фото: Д. Миловановић

 

Владимир радо са породицом посећује Србију и Нови Бечеј - градић поред Тисе у ком се родио његов отац.

Не скривајући понос на породичну историју и боравак у нашој земљи, додељени орден ће му засигурно заузети посебно место у срцу.

Фото: Д. Миловановић

 

 

БОНУС ВИДЕО