Катерина Тихонова и Марија Воронцова ретко се појављују у јавности, али су прошле недеље учествовале на панелима Међународног економског форума у Санкт Петербургу. Обе су ишле на годишње форуме у прошлости, али је само млађа, Тихонова, била говорник, према руском независном издању “Новаја газета Европа”.

Воронцова је била лично присутна, Тихонова се појавила преко видео линка у четвртак на форуму у вези са обезбеђивањем “технолошког суверенитета” војно-индустријског комплекса, пренео је Си Ен Ен. На листи говорника форума била је наведена као генерални директор Националне фондације за интелектуални развој (НИДФ).

Модератор панела био је познати руски телевизијски водитељ Владимир Соловјов.

 

 

Путин (71) је познат по тајновитости када је реч о његовој деци. Ретко је помињао и њих и њихове активности, све док се пре две године нису појавиле гласине о његовим наводним здравственим проблемима, пренео је “Њујорк пост”. У новембру 2022, неколико месеци после почетка рата у Украјини у фебруару, појавили су се наводи да се Путин бори против рака панкреаса и Паркинсонове болести, у извештају који се позива на процуреле мејлове Кремља.

Воронцова (39), истраживач генетике, и Тихонова (37), технолошки извршни директор и бивша акробатска плесачица, смело су прихватиле позиве да говоре на форуму о својим каријерама, што указује, како тумачи “Пост”, да се њихов отац окреће породичним везама да ојача своје наслеђе.

Фото: Танјуг/АП

 

- Он размишља о својој смртности – рекао је бивши агент ЦИА Роналд Маркс “Дејли бисту”.

- Долази у те године у којима трага за својим наслеђем. А оба та детета су, колико сам ја разумео, прилично оштроумна. Ако те ћерке могу да иступе и представљају га, мислим да ће он то да искористи – рекао је Маркс, додајући да самит у Путиновом родном Санкт Петербургу такође служи као “лаки форум” за тестирање способности тих жена за односе са јавношћу.

Иако су се углавном држале ван фокуса јавности, Воронцова и Тихонова су уназад неколико година више пута довођене у први план, наводи “Пост”.

Ко су Путинове ћерке и о чему су говориле на форуму?

Катерина Тихонова је бивша такмичарска плесачица која сада води иницијативу за вештачку интелигенцију на Московском државном универзитету. Воронцова је медицински истраживач и сувласница компаније “Номенко”, инвестиционе фирме у здравству.

Тихонова је под санкцијама САД и Велике Британије од априла 2022, након почетка сукоба у Украјини, због свог рада на подршци руском Министарству одбране. Она је у свом обраћању на форму говорила о иновацијама и елиминисању увоза технологије из цивилне и војне сфере, пише Си Ен Ен.

Старија ћерка, Марија Воронцова, која је такође под санкцијама, говорила је лично на панелу у петак о иновацијама у биотехнологији и биопроизводњи. Воронцова, иначе ендокринолог, наведена је као чланица Руског удружења за промоцију науке.

БОНУС ВИДЕО: