Katerina Tihonova i Marija Voroncova retko se pojavljuju u javnosti, ali su prošle nedelje učestvovale na panelima Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. Obe su išle na godišnje forume u prošlosti, ali je samo mlađa, Tihonova, bila govornik, prema ruskom nezavisnom izdanju “Novaja gazeta Evropa”.

Voroncova je bila lično prisutna, Tihonova se pojavila preko video linka u četvrtak na forumu u vezi sa obezbeđivanjem “tehnološkog suvereniteta” vojno-industrijskog kompleksa, preneo je Si En En. Na listi govornika foruma bila je navedena kao generalni direktor Nacionalne fondacije za intelektualni razvoj (NIDF).

Moderator panela bio je poznati ruski televizijski voditelj Vladimir Solovjov.

 

 

Putin (71) je poznat po tajnovitosti kada je reč o njegovoj deci. Retko je pominjao i njih i njihove aktivnosti, sve dok se pre dve godine nisu pojavile glasine o njegovim navodnim zdravstvenim problemima, preneo je “NJujork post”. U novembru 2022, nekoliko meseci posle početka rata u Ukrajini u februaru, pojavili su se navodi da se Putin bori protiv raka pankreasa i Parkinsonove bolesti, u izveštaju koji se poziva na procurele mejlove Kremlja.

Voroncova (39), istraživač genetike, i Tihonova (37), tehnološki izvršni direktor i bivša akrobatska plesačica, smelo su prihvatile pozive da govore na forumu o svojim karijerama, što ukazuje, kako tumači “Post”, da se njihov otac okreće porodičnim vezama da ojača svoje nasleđe.

Foto: Tanjug/AP

 

- On razmišlja o svojoj smrtnosti – rekao je bivši agent CIA Ronald Marks “Dejli bistu”.

- Dolazi u te godine u kojima traga za svojim nasleđem. A oba ta deteta su, koliko sam ja razumeo, prilično oštroumna. Ako te ćerke mogu da istupe i predstavljaju ga, mislim da će on to da iskoristi – rekao je Marks, dodajući da samit u Putinovom rodnom Sankt Peterburgu takođe služi kao “laki forum” za testiranje sposobnosti tih žena za odnose sa javnošću.

Iako su se uglavnom držale van fokusa javnosti, Voroncova i Tihonova su unazad nekoliko godina više puta dovođene u prvi plan, navodi “Post”.

Ko su Putinove ćerke i o čemu su govorile na forumu?

Katerina Tihonova je bivša takmičarska plesačica koja sada vodi inicijativu za veštačku inteligenciju na Moskovskom državnom univerzitetu. Voroncova je medicinski istraživač i suvlasnica kompanije “Nomenko”, investicione firme u zdravstvu.

Tihonova je pod sankcijama SAD i Velike Britanije od aprila 2022, nakon početka sukoba u Ukrajini, zbog svog rada na podršci ruskom Ministarstvu odbrane. Ona je u svom obraćanju na formu govorila o inovacijama i eliminisanju uvoza tehnologije iz civilne i vojne sfere, piše Si En En.

Starija ćerka, Marija Voroncova, koja je takođe pod sankcijama, govorila je lično na panelu u petak o inovacijama u biotehnologiji i bioproizvodnji. Voroncova, inače endokrinolog, navedena je kao članica Ruskog udruženja za promociju nauke.

BONUS VIDEO: