Генералштаб је саопштио да су севернкорејски војници у одвојеном инциденту претрпели вишеструке жртве током рада због експлозије мина у ДМЗ-у.

Војска Северне Кореје спроводи различите активности дуж линије фронта, укључујући распоређивање војника и постављање мина од априла, додао је званичник Генералштаба.

Чинило се да су такве активности део напора да се пооштри контрола границе и спрече Севернокорејци да побегну на југ, рекао је званичник.

Генералштаб је објавио фотографије на којима се види група севернокорејских војника како уклањају железничке шине дуж пруге која повезује две Кореје.

ЗКС је саопштио да је око 20 до 30 севернокорејских војника накратко прешло војну демаркациону линију у централном делу границе, преноси Јонхап.

Фото: Профимедиа

 

- Јужнокорејска војска је испалила хице упозорења, што је навело севернокорејске војнике да се врате на своју страну границе - саопштио је ЗКС и додао да није било необичних активности након хитаца упозорења.

Званичник ЗКС је рекао да инцидент није био намеран већ случајан, преноси поменута новинска агенција.

Званичник је у саопштењу додао да војска Северне Кореје спроводи разне активности дуж линије фронта укључујући распоређивање војника и постављање мина.

Јужна Кореја је прошле недеље испалила хице упозорења када је око 20 севернокорејских војника накратко прешло границу, навели су званичници Сеула.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин боравиће у државној посети Северној Кореји од 18. до 19. јуна, а након тога ће отпутовати у Вијетнам, где ће боравити од 19. до 20. јуна, саопштио је Кремљ.

- На позив председавајућег за државне послове Демократске Народне Републике Кореје Ким Џонг Уна, председник Владимир Путин боравиће у пријатељској државној посети Демократској Народној Републици Кореји од 18. до 19. јуна - наводи се у саопштењу.

Фото: Танјуг/АП

 

Ким Џонг Ун није угостио ниједног светског лидера у Пјонгјангу од пандемије ковида 19.

Последњи пут Путин је посетио Северну Кореју 2000. године. Затим се у Пјонгјангу састао са тадашњим шефом републике Ким Џонг Илом.

Амерички медији са забринутошћу пишу да се очекује да ће се ова посета пажљиво посматрати и додатно учврстити растуће партнерство између две силе, које је засновано на "њиховом заједничком анимозитету према Западу".

Амерички медији подсећају да су Сједињене Државе, Јужна Кореја и друге земље оптужиле Северну Кореју да је последњих месеци пружила значајну војну помоћ руским ратним напорима, док су посматрачи изразили забринутост да Москва можда крши међународне санкције како би помогла Пјонгјангу у развоју свог новонасталог војног сателитског програма. Обе земље су негирале севернокорејски извоз оружја.

БОНУС ВИДЕО: