Generalštab je saopštio da su severnkorejski vojnici u odvojenom incidentu pretrpeli višestruke žrtve tokom rada zbog eksplozije mina u DMZ-u.

Vojska Severne Koreje sprovodi različite aktivnosti duž linije fronta, uključujući raspoređivanje vojnika i postavljanje mina od aprila, dodao je zvaničnik Generalštaba.

Činilo se da su takve aktivnosti deo napora da se pooštri kontrola granice i spreče Severnokorejci da pobegnu na jug, rekao je zvaničnik.

Generalštab je objavio fotografije na kojima se vidi grupa severnokorejskih vojnika kako uklanjaju železničke šine duž pruge koja povezuje dve Koreje.

ZKS je saopštio da je oko 20 do 30 severnokorejskih vojnika nakratko prešlo vojnu demarkacionu liniju u centralnom delu granice, prenosi Jonhap.

Foto: Profimedia

 

- Južnokorejska vojska je ispalila hice upozorenja, što je navelo severnokorejske vojnike da se vrate na svoju stranu granice - saopštio je ZKS i dodao da nije bilo neobičnih aktivnosti nakon hitaca upozorenja.

Zvaničnik ZKS je rekao da incident nije bio nameran već slučajan, prenosi pomenuta novinska agencija.

Zvaničnik je u saopštenju dodao da vojska Severne Koreje sprovodi razne aktivnosti duž linije fronta uključujući raspoređivanje vojnika i postavljanje mina.

Južna Koreja je prošle nedelje ispalila hice upozorenja kada je oko 20 severnokorejskih vojnika nakratko prešlo granicu, naveli su zvaničnici Seula.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin boraviće u državnoj poseti Severnoj Koreji od 18. do 19. juna, a nakon toga će otputovati u Vijetnam, gde će boraviti od 19. do 20. juna, saopštio je Kremlj.

- Na poziv predsedavajućeg za državne poslove Demokratske Narodne Republike Koreje Kim DŽong Una, predsednik Vladimir Putin boraviće u prijateljskoj državnoj poseti Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji od 18. do 19. juna - navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP

 

Kim DŽong Un nije ugostio nijednog svetskog lidera u Pjongjangu od pandemije kovida 19.

Poslednji put Putin je posetio Severnu Koreju 2000. godine. Zatim se u Pjongjangu sastao sa tadašnjim šefom republike Kim DŽong Ilom.

Američki mediji sa zabrinutošću pišu da se očekuje da će se ova poseta pažljivo posmatrati i dodatno učvrstiti rastuće partnerstvo između dve sile, koje je zasnovano na "njihovom zajedničkom animozitetu prema Zapadu".

Američki mediji podsećaju da su Sjedinjene Države, Južna Koreja i druge zemlje optužile Severnu Koreju da je poslednjih meseci pružila značajnu vojnu pomoć ruskim ratnim naporima, dok su posmatrači izrazili zabrinutost da Moskva možda krši međunarodne sankcije kako bi pomogla Pjongjangu u razvoju svog novonastalog vojnog satelitskog programa. Obe zemlje su negirale severnokorejski izvoz oružja.

BONUS VIDEO: