Kako navode na Instagram stranici Podgorički vremeplov, na jednoj plaži u Budvi snimljeno je neobično stvorenje, uz pitanje "Šta je ovo i da li je opasno? I ranije je tokom maja uočeno nekoliko komada ovog neobičnog stanovnika Jadranskog mora koji ranije nije bio viđen u Crnoj Gori. Kupači, lokalci i turisti su pomalo zabrinjeni, s toga smo pitali biologa Luku Žarkovića iz Beograda da li ima mesta za paniku.

Biolog je za MONDO istakao je da su u pitanju morski člankoviti crvi koje su redovni stanovnici Sredozemnog mora.

"Jesu otrovni, može doći do crvenila, opekotina, iritacije kože i to traje nekoliko sati. Nisu mesojedi kao što neki navode, bar ne u tom smislu reči. Predatori su i hrane se morskim sasama, koralima i manjim rakovima. Najverovatnije je vrsta Hermodice carunculata ili neka njoj slična", objasnio je Luka.

Šta je Hermodice carunculata?

Bradati vatreni crv je vrsta morskog četinara koji pripada porodici Amphinomidae, poreklom iz tropskog Atlantskog okeana i Sredozemnog mora. Bradati vatreni crvi su obično prosečne dužine 15 cm, ali mogu da dostignu i do 30 cm. Na prvi pogled, ovaj vatreni crv izgleda kao stonoga sa svojim izduženim i spljoštenim izgledom. NJegove boje su raznovrsne i kreću se od zelenkaste, preko žućkaste, do crvenkaste, sivkaste do bele sa bisernim sjajem.

Bradati vatreni crv živi širom tropskih priobalnih voda Atlantskog okeana. Na istočnoj strani se nalaze od Alžira do Liberije, a na zapadnoj strani od jugoistočne obale Sjedinjenih Država do Gvajane, uključujući Meksički zaliv i Karipsko more. Takođe ih ima u Sredozemnom moru naročito oko italijanskih obala, a sada i crnogorskih.

"Reč je o životinji koja postoji u Jadranu od ranije, ali u posljednjih nekoliko godina populacija se proširila zbog zagrevanja mora, kazala je ranije za hrvatski 24 sata prof. dr Maja Krželj sa Morskog ribarstvo u Splitu.

Bradati vatreni crv je sporo stvorenje i ne smatra se pretnjom za ljude osim ako je ne dotaknu nepažljivi plivači. Čekinje, kada se rašire, mogu da prodru u kožu, ubrizgavajući snažan neurotoksin i proizvodeći intenzivnu iritaciju i bolno peckanje oko područja kontakta. Ubod takođe može da dovede do mučnine i vrtoglavice koja zna da traje do nekoliko sati, ali bolno peckanje može i dalje da se oseća oko područja kontakta.

U slučaju slučajnog kontakta, nanošenje i uklanjanje lepljive trake će pomoći u uklanjanju bodlji, nanošenje alkohola za spoljnu upotrebu može da pomogne kod ublažavanja bola, piše Naturalist. Svakako ako primetite simptome potražite pomoć lekara.

Pogledajte u videu kako izgleda Vatreni crv:

 

 

(Mondo)

BONUS VIDEO