Како наводе на Инстаграм страници Подгорички времеплов, на једној плажи у Будви снимљено је необично створење, уз питање "Шта је ово и да ли је опасно? И раније је током маја уочено неколико комада овог необичног становника Јадранског мора који раније није био виђен у Црној Гори. Купачи, локалци и туристи су помало забрињени, с тога смо питали биолога Луку Жарковића из Београда да ли има места за панику.

Биолог је за МОНДО истакао је да су у питању морски чланковити црви које су редовни становници Средоземног мора.

"Јесу отровни, може доћи до црвенила, опекотина, иритације коже и то траје неколико сати. Нису месоједи као што неки наводе, бар не у том смислу речи. Предатори су и хране се морским сасама, коралима и мањим раковима. Највероватније је врста Хермодице царунцулата или нека њој слична", објаснио је Лука.

Шта је Хермодице царунцулата?

Брадати ватрени црв је врста морског четинара који припада породици Ампхиномидае, пореклом из тропског Атлантског океана и Средоземног мора. Брадати ватрени црви су обично просечне дужине 15 цм, али могу да достигну и до 30 цм. На први поглед, овај ватрени црв изгледа као стонога са својим издуженим и спљоштеним изгледом. Његове боје су разноврсне и крец́у се од зеленкасте, преко жуц́касте, до црвенкасте, сивкасте до беле са бисерним сјајем.

Брадати ватрени црв живи широм тропских приобалних вода Атлантског океана. На источној страни се налазе од Алжира до Либерије, а на западној страни од југоисточне обале Сједињених Држава до Гвајане, укључујуц́и Мексички залив и Карипско море. Такође их има у Средоземном мору нарочито око италијанских обала, а сада и црногорских.

"Реч је о животињи која постоји у Јадрану од раније, али у посљедњих неколико година популација се проширила због загревања мора, казала је раније за хрватски 24 сата проф. др Маја Кржељ са Морског рибарство у Сплиту.

Брадати ватрени црв је споро створење и не сматра се претњом за људе осим ако је не дотакну непажљиви пливачи. Чекиње, када се рашире, могу да продру у кожу, убризгавајуц́и снажан неуротоксин и производец́и интензивну иритацију и болно пецкање око подручја контакта. Убод такође може да доведе до мучнине и вртоглавице која зна да траје до неколико сати, али болно пецкање може и даље да се осец́а око подручја контакта.

У случају случајног контакта, наношење и уклањање лепљиве траке ц́е помоц́и у уклањању бодљи, наношење алкохола за спољну употребу може да помогне код ублажавања бола, пише Натуралист. Свакако ако приметите симптоме потражите помоћ лекара.

Погледајте у видеу како изгледа Ватрени црв:

 

 

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО