Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je početkom godine odlikovao preko 200 pojedinaca i institucija povodom Dana Državnosti, a među dobitnicima se našao i Vladimir Tolstoj, čukununuk slavnog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja.

Savetnik za kulturu predsednika Rusije Vladimira Putina nije bio prisutan na svečanom događaju održanom 15. februara, te mu je orden danas dodelio srpski ministar kulture Nikola Selaković.

Foto: D. Milovanović

 

 

Ko je Vladimir Tolstoj?

Vladimir Tolstoj u Rusiji važi za "Putinovog čoveka". On je njegov savetnik za kulturu. 

U intervjuima koje je Vladimir Tolstoj davao medijima u Srbiji, Tolstoj je pozdravljao odluke Srbije da ne uvede sankcije Rusiji.

Predsednik je nadzornog odbora Fonda „Ruski svet“. Termin „Ruski svet“ koristi se za Putinov nacionalistički koncept koji ima za cilj širenje ruskog uticaja van granica te države.

Pored toga što važi za istaknutog novinara i esejistu, Rus je poznat i po tome što je čukununuk čuvenog književnika i mislioca Lava Nikolajeviča Tolstoja, inače počasnog člana Srpske kraljevske akademije koji je pred kraj svog života želeo da se preseli u Novi Sad.

Međutim, želja proslavljenog Rusa da započene boravak u srpskom gradu nije glavna povezanost između plemićke porodice Tolstoj i Srbije, paralela je nastala nekoliko godina kasnije.

Foto: Vikipedija/Javno vlasništvo

 

 

Porodica Tolstoj važi za grofovsku lozu, što im je prouzrokovalo nevolje početkom 20. veka za vreme Boljševičke revolucije.

Padom Ruskog carstva 1917. godine aristokrate te zemlje bile su prinuđene na emigraciju, a nemali broj njih se odlučio da nastavi život na teritoriji Srbije, odnosno tadašnjeg Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

U toj grupi izbeglica našli su se i potomci Lava Tolstoja, među kojima je bio i deda gorepomenutog Vladimira.

Foto: D. Milovanović

 

Član "srpske grane"

Unuci Lava Tolstoja, Ilija i Vladimir, živeli su između dva svetska rata u Srbiji. Prvi je boravio u Vršcu i Beogradu, dok je drugi, deda Putinovog savetnika po kom je i dobio ime, deo života proveo u Novom Bečeju.

Vladimir je imao sinove – Olega, poznatog slikara, i Iliju, profesora čiji je naslednik dobio odlikovanje od strane Selakovića.

Upravo na ovaj način, nastala je takozvana "srpska grana".

Foto: D. Milovanović

 

 

Uprkos tome što su proterani od strane ruskih komunista, Tolstojevi naslednici su za vreme Drugog svetskog rata ratovali na strani Crvene armije prilikom oslobođenja Jugoslavije.

Za vreme mukotrpnih borbi upoznali su generala Maksimenka preko kojeg su stupili u kontakt sa Staljinom koji im je dozovlio povratak u Rusiju 1945. godine, postavši tako prvi emigranti koji su se vratili u ovu evropsku zemlju.

Foto: D. Milovanović

 

Vladimir rado sa porodicom posećuje Srbiju i Novi Bečej - gradić pored Tise u kom se rodio njegov otac.

Ne skrivajući ponos na porodičnu istoriju i boravak u našoj zemlji, dodeljeni orden će mu zasigurno zauzeti posebno mesto u srcu.

Foto: D. Milovanović

 

 

BONUS VIDEO