Odabir boje pasoša je odraz tradicije, identiteta i politike koji svakom pasošu daje svoj jedinstveni pečat i priča priču o zemlji koja stoji iza njega. 

U svetu u kome pasoši služe kao ključevi za globalna putovanja, ove boje su simboli koji prevazilaze jezičke i kulturne granice, podsećajući nas da je naš identitet raznolik kao i boje koje biramo da predstavljamo naše nacije.

Na svetskoj sceni pasoši se mogu naći u četiri osnovne boje: crvenoj, plavoj, zelenoj i crnoj. Svaka boja ima svoju istorijsku i kulturnu pozadinu, koja odražava političke, geografske, pa čak i ekonomske karakteristike zemlje

Crvena – boja Evrope

Crveni ili bordo pasoši su tipični za zemlje koje su članice ili žele da postanu članice ekonomskih zajednica. Evropska unija tako u svojim redovima ima većinu zemalja čiji su pasoši crveni. U ovu grupu spadaju i Turska, koja pretenduje da postane članica EU, i Švajcarska, čiji crveni pasoš odgovara bojama švajcarske zastave. Crveni pasoš se ponekad povezuje sa socijalističkom prošlošću, kao što je slučaj u Rusiji i Kini, gde crvena boja simbolizuje radničku klasu i solidarnost.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

Plava – nijansa novog sveta

Plavi pasoši su najčešće korišćeni u svetu. Ova boja se često povezuje sa zemljama koje žele da simbolizuju novi početak ili vezu sa morem. Sjedinjene Države imaju plave pasoše od 1976. godine, što odgovara boji njihove nacionalne zastave. Zemlje kao što su Kanada, Australija i mnoge u Evropskoj uniji koriste plave pasoše zbog svoje elegancije i zvaničnog izgleda.

Zelena – simbol islama

Zeleni pasoši se često povezuju sa islamskom verom. Zemlje kao što su Saudijska Arabija, Pakistan i Maroko koriste zelene pasoše zbog svog verskog značaja, jer zelena boja predstavlja prirodu i pominje se u Kuranu. Pored toga, zeleni pasoši simbolizuju prirodne resurse i ekološko bogatstvo u zemljama kao što su Nigerija i Meksiko.
 

Crna – retkost sa razlogom

Crni pasoši su retki i smatraju se praktičnim jer dobro sakrivaju prljavštinu i stvaraju lep kontrast sa državnim grbom. Crna boja pasoša Novog Zelanda je nacionalna boja koja odražava njihovu kulturu Maora. Slično, Finska koristi crne pasoše kao izraz svoje minimalističke estetike. Neke afričke zemlje kao što su Angola i Malavi takođe koriste tamne nijanse crne za svoje pasoše iz bezbednosnih razloga.

BONUS VIDEO: