Њихова необична прича, која је отпочела 1940, а свој врхунац доживела је крајем 70-их година прошлог века, је живо сведочанство о дубоком утицају генетике на наше животе који се не може тек тако отписати, иако се често оспорава

Године 1940. у Охају су два дечака, идентични близанци, само три недеље после рођења предата на усвајање. Браћу су усвојиле две различите породице, које нису знале ништа једна о другој, а игром случаја обе су својим новим синовима дали име "Џејмс", скраћено Џим. То можда делује као безначајна коинциденција, али био је то само врх леденог брега у мору случајности које ће се временом искристалисати.

Једног дечака усвојила је породица Луис из града Лима у Охају, а другог породица Спрингер из града Пиквеја, удаљеног свега око 60-ак километара од Лиме. Иако су браћа начелно живела сасвим другачијим животима, низ бизарних поклапања немогуће је не приметити.

 

 

Бизарна поклапања у животима близанаца

Џим Луис имао је брата Ларија и пса који се звао Тој. Док је студирао, уживао је у математици и столатсву, али није волео да се бави граматиком. Оженио се женом која се звала Линда, али су се после неколико година развели.

Џим Луис имао је и други брак са женом која се звала Бети, а пар је добио сина Џејмса Алана. Био је стални пушач, патио је од честих мигрена и возио је chevrolet. Радио је при полицији као радник обезбеђења.

Фото: Јутјб принтскрин/HaveSomeFun3344

 

Џим Спрингер имао је брата Ларија и пса који се звао Тој. Док је студирао, уживао је у математици и столатсву, али није волео да се бави граматиком. Оженио се женом која се звала Линда, али су се после неколико година развели. Џим Луис имао је и други брак са женом која се звала Бети, а пар је добио сина Џејмса Алана. Био је стални пушач, патио је од честих мигрена и возио је chevrolet. Радио је при полицији као заменик шерифа.

Не, ова два пасуса нису грешком истоветна! Све наведене околности за оба брата су се у потпуности поклапала, иако се то граничи са измишљотином. Животи двојице браће били су попут одраза у огледалу.

Једна од разлика била је чињеница да је Џим Луис знао да је раздвојен од свог брата близанца на рођењу, док је Џиму Спрингеру мајка рекла да је његов брат близанац умро на рођењу.

Њихови путеви коначно су се укрстили 1979, када су обојица имали 39 година, након што је Џим Луис дошао до контакт података свог брата. Убрзо су на површину испливале све сличности у њиховим животним причама.

Фото: Јутјб принтскрин/True Lives

 

Студија на 137 парова близанаца открила значај генетике

Њихова прича фасцинирала је научнике, а убрзо су постали и учесници шире студије о близанцима коју је спровео др Томас Бушар са Универзтета у Минесоти. Браћа Џим урадили су низ тестова личности, попунили су упитнике о историји болести и проучавано је како раде њихови мождани таласи. Када су замољени да нацртају слику, браћа су нацртала исту ствар. Њихови резултати били су толико слично за сва три теста да је изгледало као да је иста особа два пута полагала исти тест.

Бушар је у споменутој студији у периоду између 1979. и 1999. године испитивао само близанце који су раздвојени по рођењу, тачно 137 парова близанаца, а сам је рекао да су резултати били "револуционарни" и "запањујући". Наиме, испоставило се да једнојајчани близанци, чак и када су одгајани у различитим срединама, показивали изузетне сличности у бројним димензијама, од особина личности до нивоа интелигенције, па чак и специфичних преференција и хобија.

(Блиц жена)

БОНУС ВИДЕО: