Reč je o kostohondritisu, stanju u kojem se rebra spajaju s prsnom kosti, pri čemu dolazi do oštrog bola u grudima. Iako se može rešiti sam od sebe, važno je pratiti stanje jer se simptomi mogu pojačati kretanjem ili disanjem.

Oštar bol u prednjem ili bočnom delu prsa može da se javi tokom pomeranja gornjeg dela tela, ležanja, dubokog disanja i pritiskanja središta prsnog dela.

U slučaju da bol traje duže od 15 minuta, trebalo bi pozvati Hitnu pomoć. Isto tako, potrebno je zatražiti pomoć kad se bol širi prema rukama, leđima, vratu ili grlu. Zatim, ako osetite stezanje u području grudi ili imate teškoće sa disanjem, ne ustručavajte se da reagujete. Uz to, neretko je prisutno znojenje i mučnina, a može da dođe i do srčanog udara.

Foto: Profimedia

 

Naravno, ovakvo stanje neće uvek rezultirati srčanim udarom, ali to ne znači da bol možete da ignorišete.

Nisu poznati tačni uzroci kostohondritisa, ali doktori navode određene pojave koje mogu da dovedu do ovakvog stanja. Bolu u grudima najčešće prethodi ozleda u predelu prsa, ponavljajući pokreti gornjeg dela tela, intenzivno kašljanje i određena infekcija.

Ne smeju se zanemariti ni uzroci poput problema sa zglobovima na leđima te reumatoidni artritis. Nemojte ignorisati simptome i reagujte na vreme!

BONUS VIDEO: