Реч је о костохондритису, стању у којем се ребра спајају с прсном кости, при чему долази до оштрог бола у грудима. Иако се може решити сам од себе, важно је пратити стање јер се симптоми могу појачати кретањем или дисањем.

Оштар бол у предњем или бочном делу прса може да се јави током померања горњег дела тела, лежања, дубоког дисања и притискања средишта прсног дела.

У случају да бол траје дуже од 15 минута, требало би позвати Хитну помоћ. Исто тако, потребно је затражити помоћ кад се бол шири према рукама, леђима, врату или грлу. Затим, ако осетите стезање у подручју груди или имате тешкоће са дисањем, не устручавајте се да реагујете. Уз то, неретко је присутно знојење и мучнина, а може да дође и до срчаног удара.

Фото: Профимедиа

 

Наравно, овакво стање неће увек резултирати срчаним ударом, али то не значи да бол можете да игноришете.

Нису познати тачни узроци костохондритиса, али доктори наводе одређене појаве које могу да доведу до оваквог стања. Болу у грудима најчешће претходи озледа у пределу прса, понављајући покрети горњег дела тела, интензивно кашљање и одређена инфекција.

Не смеју се занемарити ни узроци попут проблема са зглобовима на леђима те реуматоидни артритис. Немојте игнорисати симптоме и реагујте на време!

БОНУС ВИДЕО: