Bajden je bio katastrofalan na debati. Tokom rasprave je dao niz nesuvislih i zbunjujućih odgovora na pitanja. Zastajkivao je i nije dovršavao rečenice. "Nisam slušao svoje osoblje... a onda sam skoro zaspao na pozornici", priznao je. 

81-godišnji Bajden se 15. lipnja zadnji put vratio s putovanja, što je gotovo dva tjedna uoči debate 27. juna, piše Bi Bi Si. Bajdenove izjave dolaze u trenutku dok se unutar Demokratske stranke pojavila zabrinutost oko njegovih mentalnih sposobnosti. 

Iz Bele kuće pominjali prehladu

Kongresmen iz Teksasa Loyd Doget postao je prvi aktuelni demokratski zastupnik koji je pozvao Bajdena da se povuče iz trke za drugi predsednički mandat. "Nadam se da će doneti bolnu i tešku odluku o povlačenju", poručio je Doget.

"To nije izvinjenje, već objašnjenje", naveo je Bajden tokom jučerašnje posete Virdžiniji, misleći na svoja putovanja. Izvinio se za svoj nastup i naglasio kako je izrazito važno da pobedi na izborima. Bajden je dvaput putovao u Evropu tokom dve nedelje u junu.

Iz Bele kuće su ranije saopštili kako se Bajden borio sa prehladom na dan debate. Međutim, predsednik u svom jučerašnjem obraćanju nije pomenuo nikakvu bolest. Predstavnica Bele kuće rekla je kako Bajden nije uzimao nikakve lekove uoči debate. 

NJujork Tajms pisao o Bajdenovoj iscrpljenosti

Biden je proveo šest dana u Kemp Dejvidu, predsedničkom utočištu izvan Vašingtona, pripremajući se za svoju debatu protiv Trampa. NJujork Tajms je, pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa Bajdenovim rasporedom, izvestio kako su njegovi dani počinjali u 11:00 sati i da je svaki dan imao vremena za dremanje.

Foto: Profimedia

 

Novine su takođe izvestile kako je Bajden bio toliko iscrpljen od putovanja da su njegove pripreme za raspravu skraćene za dva dana kako bi imao vremena za odmor u svojoj kući na plaži. Endrju Bejts, predsednikov glasnogovornik, negirao je medijske napise, izjavivši da je Bajden počinjao "da radi dosta pre" 11:00, odmah nakon što bi ujutro odradio vežbe. 

Bajdenova starost postala je jedno od glavnih pitanja ovih izbora, a glasači su u više anketa rekli kako misle da je predsednik prestar da bi bio delotvoran. Bajden je obećao da će ostati u trci, uprkos tome što raste pritisak na njega da se povuče. U petak bi trebalo da da intervju Ej Bi Si NJuzu u udarnom terminu, što će biti njegov prvi intervju posle debate. 

BONUS VIDEO: